Pozor na jedovaté keře! Které způsobí nevolnost a které mohou i zabít?

 Zahrada 
26. srpna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na nebezpečné keře můžete narazit jak u sebe na zahradě, u známých, v okrasných zahradách, tak ale i v parku. Shutterstock
Obzvlášť na konci léta, kdy má spousta keřů již nasazené plody, je potřeba dbát zvýšené opatrnosti, hlavně pokud máte děti. Na které keře si dát v našich končinách pozor a co může pozření jejich částí způsobit, se podívejte do našeho článku.

Největší hrozbou jsou jedovaté keře pro malé děti. Roztomilé barevné bobulky totiž děti mohou snadno zaměnit za borůvky, rybíz a jiné bobulovité plody. Někdy hrozí jen střevní potíže, jindy je hrozba mnohem větší.

Pámelník

Začněme od těch méně jedovatých rostlin. Pámelník známe všichni jako „kuličky práskačky“, na které jsme jako malé děti s radostí šlapaly, abychom slyšely známé prasknutí. Pámelník je ale mírně jedovatý, a proto by je děti neměly nejen sníst, ale ani by si po kontaktu s těmito plody neměly olizovat ruce. Spolknutí několika bobulek může způsobit bolesti břicha a zvracení.

Ptačí zob

Ani ptačí zob nevypadá nijak zákeřně. Vždyť i ptáci ho zobou a nic se jim nestane. Nenechte se však zmýlit. Ptáci mají úplně jiné zažívání a to, co by vám mohlo způsobit újmu na zdraví, jim nijak neublíží. Plody sice chutné nejsou, ale i tak by je mohly děti, s touhou objevit něco nového, pozřít a otrávit se. Pár kuliček způsobí nevolnost a průjem, ale větší množství už může dítě otrávit.

Bobkovišeň

Její plody jsou drobné černé peckovice, které mohou vzdáleně připomínat černý rybíz nebo kanadskou borůvku. Ač je s oblibou zobou ptáci, pro člověka jsou jedovaté. Otrava bobkovišní se projevuje postupně zvracením, průjmy, zčervenáním obličeje, závratěmi, zesíleným dýcháním, ospalosti až ztrátou vědomí.

Tis červený

Pro děti mohou být červené kulaté bobulky velkým lákadlem. Pokud v blízkosti vašeho domova tento keř roste, ukažte jej dítěti a důrazně mu vysvětlete, že jeho bobule i vše ostatní je prudce jedovaté. Ačkoliv se červené bobule zdají nejvíce jedovaté, opak je pravdou. Červený nepravý míšek jako jediný jedovatý není, ale to neznamená, že by ho děti měly ochutnávat! V něm ukryté semeno je silně jedovaté, obzvlášť, pokud je dítě rozkouše. Jed se začne vstřebávat velmi rychle, tudíž k výplachu žaludku musí dojít bezprostředně. Jed zpomaluje srdeční činnost a následně i zástavu. Smrt může nastat v řádu desítek minut!

Lýkovec jedovatý

Má červené kulaté peckovité bobule, které ovšem chutnají velmi hořce. Patří ale k prudce jedovatým plodům a otrávit se můžete už při pozření pouze pěti bobulí. Dětem může stačit i menší dávka. Více bobulí může pro člověka znamenat i smrtelnou dávku. Po pozření vás začnou pálit ústa, dojde k silnému slinění a křečím v břiše. Nevyhnete se ani zvracení a průjmu. Toto by vás mělo odradit od konzumace většího množství.

Děti mějte neustále na očích

Někdy stačí opravdu pár vteřin nepozornosti a dítě si může způsobit nevratné škody na zdraví. Obzvlášť pokud se nacházíte na místě, kde se vyskytují keře s bobulemi, které neznáte, mějte děti neustále na očích. Dětem vysvětlete, že nic bez vašeho vědomí nesmějí ochutnávat, že by si mohly ublížit.

Okamžitě volejte toxikologii

Pro jistotu si uložte do telefonního seznamu číslo na toxikologii, kde vám vždy okamžitě a velmi profesionálně poradí, zda se vaše dítě mohlo otrávit, nebo zda se nemusíte bát a ochotně poradí jak dál postupovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve