Jak vyčistit ledničku bez plýtvání jídlem

 Dům 
04. září 2017 10:03 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Jak zachránit co nejvíc potravin při vyklízení ledničky? internet
Kolikrát jste už čistili ledničku a skončili s plným košem vyhozeného jídla a špatným pocitem z plýtvání? Každému se může stát, že přehlédne jídlo, které má v ledničce už příliš dlouho. Nemusíme ale vše hned zahodit. Zde je několik tipů, jak v takovém případě postupovat.

Některá jídla lze zachránit, i když si můžete myslet opak. Pokud v ledničce objevíte přezrálé ovoce, můžete je použít například při pečení, nebo je rozmixovat a vypít. Starší buchty a koláče budou zase jako čerstvě upečené, když je necháte přes noc ve vzduchotěsném obalu s kouskem chleba nebo jablka. Dokonce i potraviny na povrchu plesnivé lze konzumovat, pokud nakažené části odřežete spolu s 2,5 centimetrovou vrstvou, která se vám zdá v pořádku.

Přemýšlejte také nad tím, které potraviny jdou zmrazit. Zbytek vína například můžete dát zmrznout do formiček na led a potom jej využít při vaření. Kořenovou zeleninu, která už začíná měknout, je dobré před zmrazením trochu opražit na pánvi. Zmrazit se dají také buchty bez polevy a náplně, tvrdé sýry, oříšky a další.

Pokud rádi zahradničíte, můžete přestat vyhazovat do koše odřezky zespodu listové zeleniny. Z těchto částí lze znovu vypěstovat celou rostlinu. Zvažte, co dalšího z toho, co normálně vyhazujete, můžete ještě dále využít. Listy mrkve nebo zbytky petržele můžete například použít do omáček podobných pestu.

Když už lednici uklízíte, dejte všechny potraviny na místo, kam patří. V různých policích v lednici je odlišná teplota. Každému druhu potraviny vyhovuje teplota trochu jiná. Tím, že jídlo do ledničky správně naskládáte, můžete také předejít tomu, aby se brzy zkazilo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve