Rýhy na plovoucí podlaze? Pomůže vosk nebo retušovací fix!

 Dům 
05. září 2017 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
S lehce poškozenou podlahou si může poradit i domácí kutil! internet
Vybrali jste si do domu plovoucí podlahu? Není se čemu divit. Je velmi oblíbená, komfortní, není náročná na údržbu a vypadá dobře. Co však dělat, když se na ní objeví rýhy a škrábance? I na to existují domácí metody! Nejlépe však poškození předejdete pravidelnou péčí!

Když si zvolíte plovoucí podlahu, musíte myslet na to, že sice dobře vypadá, ale musíte dodržovat i určité podmínky, aby se nepoškodila. Oprava totiž ve většině případů vyžaduje přítomnost odborníka, ale s některými maličkostmi si můžete poradit i sami!

Prevence je nejlepší způsob, jak předejít škodám! Podlahu proto chraňte. Na pozoru se musíte mít před vodou, vlhkostí, ale i ostrými hranami, které mohu při pádu povrch poškrábat, nebo jeho kus dokonce vydloubnout. Není výjimkou, že podlahu poškodí i domácí mazlíčci jako psi nebo kočky. Stejná situace ale může nastat, pokud se po podlaze projdete ve venkovních botech, nebo si tam můžou hrát jen vaše vynalézavé děti, které se před ničím nezastaví!

Pokud se objeví rýhy, škrábance a odřená místa, která však nejsou tolik patrná a musíte se na ně pořádně zaměřit, potom je můžete odstranit i vy. Pořiďte si k tomu tvrdý vosk vhodný na rýhy a škrábance, který jde až do hloubky. Naneste ho pájkou a potom ho vyrovnejte žiletkou. Pomoct může ale i speciální retušovací fix, který je vhodný čistě pro povrchové úpravy. Pokud zvolíte správný odstín, opravená místa budou k nerozeznání. Myslete ale na to, že po čase musíte nanést další vrstvu. Užíváním a údržbou se totiž setře!

Pokud je poškození hlubší, nejspíš se nevyhnete výměně dílu. V takových chvílích je potřeba poškozený kus vyříznout kotoučovou pilou. Řez veďte tak, aby skončil vždy několik milimetrů od dalších nepoškozených dílů, které by se při opravě mohly taky poškodit. Řez pak podle potřeby prodloužíte dlátem a kladivem, aby bylo možné díl bez problémů vytáhnout.

Vsazení nového kusu je potřeba provádět opatrně. Přebytečné lepidlo musíte odstranit ihned, aby nezaschlo. Vyměněnou část musíte zatížit delším prknem a závažím, a to po dobu nejméně půl dne! Pokud je poškození přece jenom horší, raději zavolejte odborníka!

Témata: podlaha, rýha, škrábanec, vosk,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve