Chyby při zařizování bytu, které nám komplikují úklid

 Dům 
10. března 2018 14:08 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Čtěte, které materiály přispívají k tomu, že se nám nedaří doma zachovat čistotu Shutterstock
Všichni musí doma uklízet. Pokud ale máte pocit, že trávíte příliš mnoho času s kartáčem nebo houbičkou v ruce, možná je částečně na vině váš byt nebo dům. Zde je několik základních chyb, které vám mohou ještě více znepříjemňovat úklid, který už je sám o sobě únavný a namáhavý.

Některé materiály a povrchy jsou na údržbu jednoduše méně náročné, což se odráží v čase, který strávíte jejich čištěním. Každá z následujících věcí má samozřejmě i své výhody, a navíc stejně v blízké době nebudete mít příležitost je vyměnit. Je ale dobré vědět, že je obtížnější udržet je nezašpiněné nebo nezaprášené, kdybyste se dostali do situace, že se budete chystat na renovaci, abyste se mohli rozhodnout, co zvolit pro příště.

Blýskavé materiály, které odrážejí světlo

Lesklé povrchy mohou vypadat oslnivě a velmi hezky, ale také mají sklon ukazovat šmouhy a otisky prstů mnohem více než materiály matné. Ať už jde o nerezovou ocel, lakovaný nábytek nebo zrcadla, udržet tyto nablýskané povrchy bez poskvrny je výzva, kterou je potřeba zvážit, než si podobné materiály pořídíme domů.

Sklo je vhodné, pokud chcete, aby malé prostory vypadaly větší, než doopravdy jsou. Vyžaduje ale spoustu péče, abyste jej udrželi bez šmouh a jiné špíny. Toto je dobré zvážit při rozhodování, zda si pořídit sprchový kout namísto obyčejného závěsu.

Mnoho spár a škvír

Všude, kde jsou mezery nebo spáry, vzniká prostor, ve kterém se může schovávat špína a v ní bakterie. Povrch linky by měl být co nejčistší, protože na něm připravujete jídlo. Proto je dobré udělat jej s co nejmenším počtem záhybů, ve kterém by se mohla zachytávat špína. Naprosto nevhodné jsou například kachličky, které se používaly dříve. Efektivní je také namontovat dřez „zespodu,“ aby se špína nehromadila pod jeho okrajem v místě, kde se potkává s kuchyňskou linkou.

V koupelně závisí všechno na spárách. Čím jsou kachličky menší, tím více spár vzniká a tím více musíte při úklidu drhnout, abyste vše měli čisté a bez plísně. Pokud nechcete měnit kachličky, které jste si vybrali, zkuste zvážit spárovací hmotu tmavší barvy, která špínu alespoň zamaskuje a vypadá lépe v mezičase, než se jí zbavíte při čištění.

Zde je několik dalších tipů, na co je potřeba myslet při zařizování obývacího pokoje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47