Proč odčervovat psa pravidelně a jak často bychom mu měli tabletu podávat?

 Mazlíčci 
10. března 2018 11:38 / Kateřina Kofroňová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Vnitřní parazité ohrožují jak psa, tak jeho majitele Shutterstock
Stále panuje mylná představa, že psa stačí odčervovat jednou za půl roku. Majitelé psovi podají odčervovací tabletu a myslí si, že mají následujících šest měsíců pokoj. S klidnou duší a dobrým pocitem už na případné infikování nezvanými cizopasníky nemyslí, což může být v mnoha případech pro psa přinejmenším nepříjemné.

Podávat psům tablety na odčervení, které je zbaví vnitřních parazitů, není psanou povinností, jako je třeba očkování. Záleží zkrátka na svědomí majitele. U dospělého zvířete se však doporučuje provádět jej pravidelně, a to každé tři až šest měsíců.

Nezáleží na tom, zda jste u psa parazity objevili či nikoliv. Odčervovat svého mazlíčka byste měli preventivně. A jak poznáte u psa alergii? To se dočtete v našem článku zde.

Frekvence odčervování

Při stanovení pravidelnosti a frekvenci preventivních odčervování je však důležité přihlížet i k typu plemene, velikosti a věku psa, jeho zařazení a využití. Rozhodující ale může být rovněž styk zvířete s jinými hospodářskými zvířaty, která běžně mívají parazity přenosné na psy. Ideální frekvence pro odčervování psa tak může být čtyřikrát za rok, tedy každé tři měsíce. Vždy je proto dobré konzultovat schéma podávání tablet s vaším veterinářem.

Jak dlouho je pes chráněn

Pokud si myslíte, že odčervovací tablety vašeho psa ochrání od vnitřních parazitů několik týdnů nebo dokonce měsíců, tak to jste bohužel na omylu. Díky nedostatečné péči může váš pes svádět vnitřní boj se škrkavkou, která v útrobách psa vyprodukuje denně několik set tisíc vajíček. Svými výkaly pak pes nakazí prakticky veškeré lokality, ve kterých vykoná svou potřebu.

Ostatní psi pak jen přičichnou k hromádce vašeho psa – což je pro ně naprosto přirozené – a okamžitě se nakazí i přesto, že byli třeba právě odčerveni. Tablety sice zahubí případné vnitřní parazity, které pes v době podání pilulky měl ve svém těle, ale olíznutím či přičichnutím k nakaženému výkalu se infikuje znovu. Například právě škrkavky dospívají ve střevech psa až čtyři týdny. Odčervujete-li psa jednou za půl roku, budou se tito cizopasníci na vašem psu přiživovat dalších pět měsíců.

Význam odčervení

Spousta lidí si myslí, že když psa odčerví, je následně chráněn po určitou dobu před vnitřními parazity. To je ale omyl. Odčervování je ve skutečnosti jednorázový úkon, který zbaví psa současných parazitů, a to navíc jen těch dospělých a těch, kteří již žijí ve střevech. Na vajíčka a jiná vývojová stádia nemají tablety vliv.

Proto je při pozorování parazitů ve stolici nutné odčervování po dvou týdnech opakovat. Odčervení pomocí tablet tedy nelze považovat jako účinnou ochranu, nýbrž pouze jako léčebnou proceduru.

Riziko pro lidi

Velká část vnitřních parazitů je navíc přenosná ze zvířete na člověka. Zrovna larvy škrkavek mohou u lidí způsobit vážné onemocnění zvané larvální toxokaróza, která má mnoho podob. Podle toho, kde se larva usadí, tam vyvolá zánět. V nejhorším případě to může být i mozek, což má pro člověka opravdu fatální následky.

Člověk se nakazí pozřením vajíček, které se nachází právě v trusu nakaženého psa. Zní to prapodivně, ale může se to stát například během hry dětí na pískovišti, nebo z nedostatečné hygieny rukou. Proto maximum, které můžete udělat vy, je odčervovat svého psa pravidelně a snížit tak riziko, že právě on bude roznašečem nákazy na ostatní zvířata či lidi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47