Houby, které chutnají a léčí. Vypěstujte si je na své zahrádce

 Zahrada 
10. září 2018 13:39 / Martina Langová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Houby můžete na zahradě začít pěstovat klidně právě teď Shutterstock
Někdo je chodí sbírat do lesa, jiný si je vypěstuje na své zahradě. Máte-li alespoň kousek volného místa, neváhejte a pusťte se do pěstování hub. Budete sami překvapeni – málo práce a velký výnos.

Proč něco chodit hledat, když si to můžeme vypěstovat sami doma a mít to po většinu roku k dispozici? Houby vás příjemně překvapí. Nevyžadují žádnou extra péči a sklizeň zaručují pořádnou!

Čirůvka

Tuhle houbu můžeme najít krom lesa i na louce či na pastvinách. Roste i v zahrádce, případně si ji tam můžeme sami snadno vypěstovat. Najdeme si menší místo ve stínu – bohatě postačí 2 m². Ohraničíme a nasypeme sem listovou hrabanku do tloušťky zhruba deset až patnáct centimetrů. Poté ji zasypeme zrnitou sadbou (seženeme v každém větším zahradnictví). 

Lehce pokropíme vodou a přikryjeme netkanou textilií. Po půlce října ji však už můžeme odstranit. Čirůvka snižuje hladinu krevního cukru, takže si na ní pochutnají hlavně diabetici. Ovšem pozor – za syrova je toxická, vždy ji musíme řádně tepelně upravit.

Žampiony

Jedna z nejoblíbenějších českých hub vyroste skoro všude – na poli, louce, zahradě, kompostu i v pařeništi. Krom toho, že báječně chutná a lze z ní připravit nespočet jídel, jde o houbu, na kterou by se měli zaměřit hlavně alergici. Žampion totiž pomáhá při kožních alergiích i astmatu. Díky tomu, že výrazně snižuje hladinu krevního cukru, měli by jej do svého pravidelného jídelníčku zařadit také astmatici. Houba má antibakteriální účinky a likviduje i zlatého stafylokoka. Počátky pěstování této populární houby sahají až k roku 1600. Pustíte-li se do toho, zvládnete to i vy, není na tom nic složitého.

Hlíva

Pěstovat ji můžeme na slámě, v jutovém pytli nebo v pařezu. Nejvhodnějším obdobím pro její výsadbu je právě září či říjen. Houba plodí rychle a hodně. Připravit se z ní dají řízky, je skvělá na guláš a dá se říci, že ji můžeme použít všude tam, kde bychom jinde využili maso. Krom toho, že skvěle chutná, také léčí. Je jedničkou v posilování obranyschopnosti těla. Chrání nás proti nemocem z nachlazení a výrazně zvyšuje dobu rekonvalescence po nemoci.

Čaga

Jde o houbu, která má naprosto jedinečné léčivé účinky. Její pěstování je o něco složitější než u hub výše uvedených, ale rozhodně to stojí za to vyzkoušet. Čaga má ráda velmi chladné prostředí. A roste pomalu. Je plná cenných látek, jako jsou mangan, železo, draslík, měď, zinek nebo sodík. Ukrývají se v ní rovněž látky podobné antibiotikům. Téměř žádná nemoc pro ni není problémem – používá se při léčbě rakovinného bujení, snižuje bolest, působí příznivě jako doplněk při chemoterapii, eliminuje žaludeční vředy, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá při lupence. Houba také výrazně dobře působí na dýchací cesty a plíce, rovněž i na kvalitu krve a kůže.

Pýchavka

Roste volně v přírodě, ale pěstovat ji můžeme i v sadu nebo na zahradě. Nejraději má půdu vlhkou, humózní a bohatou na živiny. Protože si libuje v dusíku, často a ráda se ukrývá v hustých porostech kopřiv. Výsev bychom měli provést nejpozději do konce října. A zapomenout bychom neměli ani na hnůj – nejlépe králičí, houba si v něm bude libovat. Pýchavka je výborná do polévek a omáček či obalená a osmažená jako řízek. Lidová medicína ji využívá při astmatu a kožních onemocněních, například vyrážkách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve