Máte doma orchidej? V září je ideální čas na její přesazení

 Zahrada 
09. září 2018 16:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kráse orchidejí člověk snadno podlehne Shutterstock
Orchideje jsou velmi oblíbené pokojovky. Jenže občas se stane, že vám rostlina nekvete nebo že jí nápadně vylézají kořeny ven z květináče. Tak poznáte, že je nejvyšší čas na přesazení. A ideální je přesazovat orchideje buď brzy na jaře nebo teď v září.

Orchideje během růstu vytvářejí nové a nové kořeny a jakmile začnou hodně vylézat z květináče, rostlina už si o přesazení doslova říká. Přesadit orchidej není nic složitého, je jen potřeba vědět, jak na to.

Při přesazování nejde o to, abyste rostlinu dali do většího květináče. Důležitejší je odstranit vadné kořeny a dát květině kvalitní substrát. Zbytečně velký květináč může orchideji naopak ublížit - hůře totiž vysychá, kořeny pak tolik nedýchají a mohou snadno začít uhnívat. Velikost květináče proto raději volte jen maximálně o něco větší než byla původní nádoba.

Jak poznat odumřelé kořeny

Výbornou vychytávkou jsou průhledné květináče, kde můžete kondici kořenů vidět okamžitě. Pokud ale takový květináč nemáte, stačí rostlinku čas od času opatrně povytáhnout z nádoby a kořeny zkontrolovat.

Staré poškozené a odumřelé kořeny poznáte docela snadno. Mají jinou barvu a rozpadají se. Zdravé kořeny mají vždy světlou živou špičku, na které je vidět, že přirůstá.

Podstatný je i dobrý substrát. Častá zálivka a vysychání udělá své a substrát začne trouchnivět a plesnivět, což se opět projeví na kořenovém systému. Věnujte proto pozornost i substrátu. Pokud je viditelně špatný, příliš zasolený, zhutnělý či naopak vysychavý, je nutné ho vyměnit.

Přesazování orchideje

Rostlinu nejprve opatrně vytáhněte z květináče, kořeny očistěte od starého substrátu a suché či hnijící kořeny odstraňte.

Jak už jsme zmínili, květináč by neměl být ani malý, ale ani velký. Vespodu by pak měla mít nádoba hodně otvorů a nějaké výstupky, aby všechny otvory byly v dostatečné výšce nad podložkou a vzduch mohl volně proudit ke kořenům.

Kořeny, které byly venku, se při přesazování snažte schovat dovnitř květináče, klidně je můžete i zatočit.

Při přesazování pak dodržujte jedno důležité pravidlo - nikdy rostlinu nesázejte hlouběji, než byla původně. A vůbec nevadí, když vršky kořenů z kůry vykukují, naopak. Báze rostliny pak totiž nehnije.  

Nejčastěji se v českých domácnostech objevuje hybrid rodu Phalaenopsis neboli můrovec. Podrobněji jsme o můrovci psali zde. Této orchideji bude nejlépe svědčit substrát z čisté hrubé borové kůry bez kousků dřeva a lýka. Hrubší části dřeva a lýka mají totiž tendenci zahnívat, což je nežádoucí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve