Obtěžuje vás línání vašeho psa? Zde jsou rady, jak to zvládnout

 Mazlíčci 
15. října 2018 14:29 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne všechny psí rasy línají, u všech je však nutné starat se o srst Depositphotos
Opravdu to není nic příjemného. Svého psa milujete, ale ty chlupy všude kolem jsou opravdové peklo. Na gauč se nedá posadit a podlahu byste museli zametat každých pět minut, aby byla čistá. Pomůžeme vám s tím.

Je jen velmi málo psích ras, které nelínají. Tudíž se dá říct, že se tento problém dotýká naprosté většiny majitelů psích mazlíčků. A pokud chceme a máme psa, pak se s odpadávajícími chlupy musíme chtě nechtě smířit. Nebo ne?

Přirozený proces

Línání a obnova srsti je u psů naprosto normálním a přirozeným projevem. Není to nic, co by nás mělo varovat, že je pes nemocný. Právě naopak. Jde o běžný proces, který nelze nijak zastavit. Ovšem zmírnit ho s trochou šikovnosti můžeme.

Většina psů líná sice na jaře, ale ani podzimní ztráta srsti není nic neobvyklého. Pokud to vašeho mazlíčka postihlo právě v tento čas, naordinujte mu vhodné doplňky stravy, které si s nadměrným línáním poradí. Po jakých produktech sáhnout, vám poradí vhodný veterinář. Vzhledem k různosti ras jednotlivých psů nelze paušálně doporučit jednu věc pro všechny. Rozdílné je pak pochopitelně i dávkování. Jiné množství dostane čivava a jiné ovčák. 

Pravidelná péče

Ač se chlupům v domácím prostředí vyhnout nelze, můžete alespoň trochu eliminovat jejich množství. Jednou z možností je trimování, kdy se srst zbavuje odumřelých chloupků. Další možností je pak časté kartáčování. Pokud to navíc pejska naučíte od malička, bude se mu tento proces líbit a dokonce jej po vás bude pravidelně vyžadovat. Navíc pravidelným pročesáváním srsti rozetřete nadbytečný kožní maz po celém těle zvířete a i tím můžete ve výsledku línání zmírnit. Ostatně platí zde podobné rady jako v případě, že chceme psa zbavit blech.

Teplá koupel

Je-li váš zvířecí miláček zvyklý na koupání, pak mu po každé odpolední či večerní vycházce venku dopřejte teplou koupel. Omyjete nejen znečištěné packy, ale uděláte mu celkovou velmi příjemnou proceduru, po které se bude cítit dobře. A všechny chlupy skončí ve vaně či sprše, odkud je jednoduše vytáhnete. Ale pozor – při větší zimě venku nebo dokonce mrazivých dnech, psovi koupel raději nedopřávejte. Schnutí srsti trvá dlouho a mohl by se nachladit. V takovém čase sáhněte raději pro speciálních prostředcích proti línání (například sprej), které jsou běžně k mání v zoo obchodech.

Správná zdravá strava

Zapomínat pochopitelně nesmíme ani na vyvážený psí jídelníček. Důraz by měl být kladen zejména na kvalitní granule s nízkým obsahem obilovin. K mání jsou dnes už i granule zcela bez obilovin, což je ta nejlepší varianta, kterou mu můžeme dopřát. Zaměřte se zejména na granule s vysokým obsahem masa.

A nezapomínejte ani na vhodné oleje. Jak vnitřně, tak i zevně. Například takový arganový olej je vhodný nejen pro lidské vlasy, ale i psí srst. A v nepolední řadě dbejte na dostatečný pitný režim. Stejně jako lidem, tak i psům nedostatek vody v těle škodí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47