Tenhle hit čínské medicíny si můžete vypěstovat i na své zahradě

 Zahrada 
16. října 2018 13:39 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kustovnici můžete sázet ještě teď Depositphotos
Kustovnice patří mezi nejsilnější zdroje antioxidantů. A i když je v Číně známá už po staletí, u nás nabírá raketově na popularitě až nyní. Dejte si ji a poznáte sami, co všechno umí.

Určitě ji poznáte – jde o drobné červené bobulky. V prodejnách zdravé výživy jsou k mání většinou sušené. Mají sladkou až trpkou chuť. A léčivé účinky jsou úžasné. Dovedou totiž čistit krev, jsou vhodné pro očistu jater i ledvin.

Z Číny na český stůl

V tradiční čínské medicíně je kustovnice používána jako podpůrný prostředek při léčbě tuberkulózy, cukrovky, chronického kašle, závratí i lupénky. Kustovnice také posiluje imunitu a reguluje krevní tlak. A údajně se za jejím pravidelným požíváním skrývá prodloužené mládí.

Číňané tvrdí, že to není žádná teorie, ale staletími potvrzený fakt! Jedním dechem pak upozorňují na afrodiziakální vlastnosti těchto plodů. Zejména mužům prý udělá obrovskou službu. Pokud vám bobulky kustovnice nebudou chutnat k jídlu, pak si z nich můžete uvařit čaj nebo dokonce džem. 

Pozor na správný druh

Je téměř sto druhů kustovnic, ale jen jedna je opravdu nejlepší. Až tedy půjdete vybírat kustovnici do zahradnictví, trvejte na tom, že chcete „čínskou“. To je ten správný druh, co nám tolik chutná a blahodárně působí na naše zdraví. U nás je nejvíce rozšířena kustovnice cizí. Ta je však úplně jiná a navíc je považována za invazivní rostlinu.

Pěstování v našich podmínkách

V našich podmínkách je pěstování kustovnice čínské naprosto jednoduché. Jednodušší, než třeba pěstování jahod. Jediné, co požaduje, je dostatek slunečního svitu. Ale neurazíte ji ani polostínem. Zlobit se nebude ani v případě, že ji tu a tam přihnojíte. A nezapomínejte ji občas zalít. Žádnou jinou speciální péči nepotřebuje. Sázet ji můžete ještě klidně teď, nejvhodnější doba je právě od září do listopadu nebo potom až na jaře mezi březnem a květnem. V zimě nezmrzne. Bez problémů snese teploty až do mínus 25 stupňů Celsia.

Pravidelné prohlídky

Kustovnice je velmi vitální keř. Už v prvním roce vytvoří více než metrové výhonky. Rozhodně je usměrněte, aby se vám nerozrostla po celé zahradě. Pravidelné prořezávání je nutnost i v případě, že chceme, aby se jí opravdu hodně dařilo. První plody budou ke sklizni až třetím rokem.

Dejte si jablečný dezert s kustovnicí

Přísady:

  • ¾ kg jablek
  • přírodní cukr
  • skořice
  • citronová kůra (chemicky neošetřená)
  • sáček vanilkového pudinku
  • 50 g sušené kustovnice čínské
  • dětské piškoty
  • kelímek smetany ke šlehání

Oloupaná a rozčtvrcená jablka uvaříme doměkka společně se skořicí a citronovou kůrou ve ¾ litru vody. Osladíme hnědým přírodním cukrem podle chuti. Uvařená jablka odstavíme a slijeme z nich do připravené nádoby vodu. Tuto vodu necháme vychladnout a poté v ní rozmícháme pudinkový prášek a směs nalijeme zpět k jablkům, přidáme kustovnici a necháme krátce přejít varem.

Do misek si připravíme piškoty, které přelijeme hotovým jablečným pudinkem. Ozdobíme domácí šlehačkou, kustovnicí a snítkou máty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve