Chcete mít v kuchyni čistý vzduch bez pachů? Vyberte si správnou digestoř

 Dům 
22. prosince 2018 14:01 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bez kvalitní digestoře se čistého vzduchu nedočkáte  Shutterstock
Základem kuchyně je sporák a pracovní deska. Lidé už ale nevěnují tolik pozornosti digestoři, která je stejně důležitá. Bez správné digestoře totiž bude vaše kuchyně plná výparů a pachů, které se mohou rozšířit do celého bytu!

Digestoř nebo-li odsavač par udržuje v místnosti čistý vzduch bez pachů a par. Koupit můžete mnoho digestoří v různých designech. Nevybírejte však jen podle vzhledu a ceny, ale ptejte se také na funkčnost.

Nápadné i nenápadné

Je několik druhů digestoří. Komínové jsou výkonné a představují designový prvek v každé kuchyni. Hodí se do velkých kuchyní, které mají možnost odtahu komínem. Vysoký výkon mají také ostrůvkové digestoře. V kuchyni jsou nepřehlédnutelné, protože se instalují nad ostrůvky, které představují pracovní plochy uprostřed kuchyně.

Pokud máte menší kuchyň, je lepší sáhnout po výsuvné variantě. Nemá sice takový výkon jako komínová nebo ostrůvková digestoř, ale do menších nebo středních kuchyní bohatě postačí. V době nečinnosti ji lze zasunout a je zcela nenápadná.

Příliš nápadné nejsou ani podstavné digestoře. Instalují se pod kuchyňskou skříň nebo volně nad sporák. Obecně bývají menší, takže se také hodí do menších kuchyní. Jsou poměrně výkonné, přestože nejsou nijak drahé.

Vestavná digestoř

Další možností je vestavná digestoř. Vesměs ji mívají lidé, kteří si vybírají novou kuchyň a nechají si ji dělat třeba na zakázku. V takovém případě digestoř splývá s linkou a téměř se ztratí. Musíte však dbát na přesné rozměry odsavačů.

Digestoř čistí vzduch v kuchyni. Odsává výpary, a buď vypouští vzduch ven odtahovým potrubím, komínem nebo šachtou, případně vrací přefiltrovaný vzduch zpět do místnosti. Funguje tedy ve dvou režimech. Odtahový režim využívá tukový filtr a recirkulace spoléhá na uhlíkový filtr.

Obě možnosti

Pokud máte kuchyň postavenou tak, že má možnost odtahu ven, u digestoře toho využijte. Digestoře ale fungují na obě možnosti, takže napojení na odtah není nutností. Pro odtah se pára vyvádí ven odtahovým potrubím nebo třeba komínem. Potrubí by mělo být co nejkratší pro menší hlučnost a také z toho důvodu, že nepotřebuje tak velký výkon.

Nezapomeňte na zpětnou klapku. Při odtahu se používá proto, aby při odvodu výparů ven zabránila vniknutí studeného vzduchu zvenčí do místnosti.

Režim recirkulace se používá v případě, že není možné přivést digestoř k odtahu ven, tedy ke komínu a podobně. Využívá se většinou v bytech v panelácích. Při tomto režimu se používají uhlíkové filtry, přes které se vyfiltrovaný vzduch vrací zpět čistý do místnosti. Recirkulace je hlučnější, ale má menší výkon než odtah. O výběru kuchyní jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?