První den v lednu není jen o předsevzetích. Na co si dát pozor?

 Ostatní 
01. ledna 2019 08:42 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čočka a vepřové maso mají přinést blahobyt a štěstí Shutterstock
Starý rok končí, nový začíná. První leden byl odjakživa předzvěstí toho, jak se každému a celé rodině povede po celý příští rok. S 1. lednem se pojí celá řada úkonů, které bychom měli, nebo naopak neměli dělat, aby pro nás příští rok byl plný zdraví, pohody a blahobytu. Pojďte se tedy s námi podívat na zvyky a obyčeje, díky nimž můžete zkusit ovlivnit příklon štěstěny na svoji stranu.

Každého asi jako první napadne pranostika „Jak na Nový rok, tak po celý rok“. A každého zároveň s tím napadne nějaké předsevzetí.

Zbavte se restů

Znamená to však daleko víc. Například bychom měli převléct povlečení, vynést koš nebo uklidit prádlo. To by nemělo zůstat viset, protože to podle pověr přináší smůlu. Úklid zároveň směřuje k tomu, aby nám do nového roku nepřecházely resty roku minulého. A když se ještě obléknete do čistého, na zdraví a štěstí budete mít dobře zaděláno.

Novoroční pokrmy přinášejí štěstí i smůlu

Hned po silvestrovské půlnoci se dříve jedly prasečí rypáčky nebo ovar a nastrouhaná jablka s křenem. Prase je totiž symbolem štěstí. Proto se na Štědrý večer máme postit a na Nový rok si uždibnout kousek vepřového v jakékoliv podobě.

Na Nový rok bychom naopak neměli jíst drůbež a králíky, aby nám neuletělo či neuteklo štěstí. Na druhou stranu se traduje, že jakékoliv jídlo z čočky má přinést po celý rok hojnost peněz. A nezáleží na tom, jestli si uvaříte čočku na kyselo, polévku z ní nebo si připravíte třeba čočkový salát. Můžete si také upéct vánočku a zapéct do ní zrnko hrachu. Kdo jej ve vánočce objeví, bude po celý rok dítkem štěstěny. Kuličku hrachu klidně nahraďte například celou mandlí. O věcech, ve kterých je potřeba udělat pořádek, než začne rok 2019, jsme psali zde.

Pranostiky zvěstují počasí na nadcházející rok

Co se týká počasí, tak naši předkové vypozorovali, že když připadne Nový rok na úterý, přijde ještě tuhá zima, ale zato bude úrodný rok. K tomu by mohla být ještě novoroční noc jasná a klidná, neboť tím má být zaručena povětrnost pro úrodu vlídná.

Základem všeho je ale být na druhé milý a hodný. Pokud se totiž první den roku budete cítit šťastní, mělo by se vás štěstíčko držet i po celý následující rok. A to vám z celého srdce přeje i naše redakce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod