Jak vyčistit skvrny od oleje z dlažby? Pomůže stelivo pro kočky, jedlá soda nebo čistič brzd

 Ostatní 
26. listopadu 2018 18:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvrny od oleje lze odstranit Depositphotos
Kapající olej z auta vám kompletně zničil dlažbu a vy si nevíte rady, jak se nevzhledných skvrn zbavit? Problém vyřeší piliny, stelivo pro kočky nebo čistič brzd.

V případě, že jste si olejové skvrny všimli ještě před tím, než se stihla vsáknout do povrchu, neprodleně se ji pokuste vysát pomocí papíru nebo suchého a savého hadru. Čím více oleje se vám podaří odstranit, tím lépe. Pamatujte na to, že když se vylije olej, mělo by se na něj okamžitě stříknout trochu vody. To způsobí, že olej vyplave na vrch louže, což mu zabrání vsáknout se do země.

Stelivo pro kočky

Pokud je však už skvrna zaschlá, přistupte rovnou k jejímu odstranění. Na suché i mokré skvrny skvěle zafunguje stelivo pro kočky, piliny nebo jedlá soda. Vyberte jednu z možností a obsahem posypte flek. Nohou materiál pořádně zašlapejte na skvrnu a nechte klidně několik dní působit. Přes skvrnu můžete položit fólii a zatížit ji například cihlou. Následně obsah zameťte a proces několikrát opakujte. Olej se do steliva, pilin či sody nasákne a příjezdová cesta bude opět jako nová.

Vyzkoušet můžete i směs saponátu a olejového mýdla. Ze všeho nejdříve na skvrnu nalijte větší množství saponátu a za pomocí kartáče jej rozetřete tak, aby se vytvořila bohatá pěna. Počkejte zhruba hodinu a pomocí staré hadry nebo papírové utěrky obsah co nejvíce vysajte. Nyní přichází na řadu olejové mýdlo. Důkladně ho rozetřete na postižené místo a po dvou hodinách opět vysajte hadrem a umyjte vodou. Jak odstranit skvrny od trávy, jsme psali zde.

Vyzkoušejte to bokem

Velmi účinná metoda je také za pomoci čističe brzd. Nejprve na nějakém skrytém místě vyzkoušejte, zda čistič brzd dlažbu nebo beton nepoškodí. Nastříkejte jej na kousek dlažby a nechtě minutu působit. Poté omyjte mýdlovou vodou nebo saponátem a nechte uschnout. Pokud nedojde k poškození nebo odbarvení dlažby, můžete pokračovat dále. Čistič nastříkejte na skvrnu a zasypte například stelivem pro kočky. Nechte nejméně hodinu působit a poté směs zameťte. Na konec stačí místo umýt mýdlovým přípravkem a nechat uschnout.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47