Dvě věci, které by určitě neměly chybět ve sprše u seniorů

 Dům 
02. ledna 2019 16:53 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Madlo je ve sprchovém koutě nezbytné Shutterstock
Omezení pohyblivosti může u seniorů vyústit ve značné problémy při sprchování. Pro maximální bezpečnost je nutné myslet na pomůcky, které jim ulehčí pobyt ve sprchovém koutu. Základem jsou madla či sedátko.

Základem každého sprchového koutu pro seniory by mělo být madlo. V první řadě myslete na to, aby se důchodce dovnitř bezpečně a pohodlně dostal. K tomu poslouží přísavné madlo umístěné uvnitř sprchového koutu. U většiny pomůcek je nosnost do 120 kilogramů a délka madla je okolo 30 centimetrů. Výhoda je v tom, že madlo můžete bez vrtání dle potřeby kdykoliv přemístit do jiné části koutu.

Nepostradatelné sedátko

Nedílnou součástí sprchového koutu musí být i sedátko, na které si senior sedne a může se bez přidržování pohodlně umýt. Sedák je ideálně vyrobený ze sanitárního plastu a povrch sedací plochy je protiskluzově profilovaný. Nožky jsou většinou vybaveny teleskopickým nastavením výšky v rozmezí od 35 centimetrů do 53 centimetrů. Nožky by měly být na koncích opatřené masivními pryžovými patkami, které zaručují stabilní polohu sedátka při sprchování. Maximální nosnost sedátka je většinou 150 kilogramů.

Skládací židlička

Další alternativou je skládací židlička s nastavitelnou výškou, kterou po použití jednoduše složíte a opřete ke stěně nebo za skřínku, aby nepřekážela. Pokud senior potřebuje při sprchování oporu, vybavte koupelnu stoličkou s opěradlem na záda i opěrátky na ruky. Plastový sedák má odtokové dírky, takže voda se na něm nikdy nebude hromadit. Nosnost je většinou do 100 kilogramů. Proč si pořídit sprchový kout, jsme psali zde.

Sklopná sedátka nepřekáží

Velmi oblíbenou pomůckou jsou sklopná sedátka do sprchy. V horní poloze ve sprše nepřekážejí, při sklopení slouží jako sedačka s nosností u některých typů až 150 kilogramů. Sehnat však můžete také sedačky, které jsou vybaveny podpěrami, aby unesly váhu i 250 kilogramů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve