Na zasněžené silnici je třeba změnit styl jízdy

 Ostatní 
18. ledna 2019 19:04 / Petr Vlach
  1
📷
4 fotografie v galerii
Základem je přizpůsobit rychlost a styl jízdy stavu vozovky Pixabay
Přívaly sněhu komplikují život řidičům. Přesto i na zasněžené a namrzlé vozovce se dá bezpečně jet. Jen je třeba vědět jak. Problém s jízdou na sněhu přitom nemají jen řidiči začátečníci.

Všechna současná auta jsou vybavena systémy ABS i dalšími, které pomáhají udržet auto na silnici. Základ bezpečné jízdy ale tvoří schopnost přizpůsobit rychlost a styl jízdy stavu vozovky, což je nejčastější problém, který zachycují i policejní statistiky.

Akcelerace

Na sněhu a ledu nikdy nepřidávejte příliš plyn. Čím pomaleji se kola točí, tím lepší mají záběr. Typickou chybou, kterou udělají nezkušení řidiči na kluzkém povrchu je, že v momentu, kdy se ztratí kontakt mezi koly a povrchem ještě přidají plyn, a tím dojde k ještě větší ztrátě kontaktu s vozovkou.

Brzdění

Snažte se na kluzké vozovce jet tak, abyste nemuseli příliš silně brzdit. Co lze zvládnout bržděním motorem, je výhoda. Pokud brzdy neprokluzují a ABS nemusí zasahovat, je brzdná dráha nejkratší. Současně je dobré občas na rovném úseku zkusit, jestli a jak silnice klouže. Pokud za námi nic nejede, můžeme si krátce přibrzdit a podle odezvy ABS zjistíme, jak to na silnici vypadá.

Zatáčení

Do zatáček najíždějte tak, aby odstředivá síla nebyla příliš silná. Při zatáčení byste neměli prudce brzdit. Opatrné přibržďování je možné, zvlášť když by hrozilo, že auto neprojede zatáčkou bez smyku. Při jízdě na zasněžené vozovce je proto potřeba předvídat a zpomalovat již postupně před zatáčkou. Jestliže je na silnici souvislá zledovatělá vrstva, může být velkou výhodou nasadit řetězy. Samozřejmostí jsou zimní pneumatiky

Závěje

Při závějích na silnicích se snažíme jim vyhnout. Jestliže jde o menší závěj, můžeme ji projet. Závěj nesmí být vyšší než světlá výška vozu. Pokud se rozhodneme závějí projet, neměli bychom před ní zbytečně brzdit, aby měl automobil dostatečnou kinetickou energii k proražení bariéry. Vysoké závěje se nesnažíme projet, raději zastavíme a počkáme, až se protisměr uvolní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod