Pořizujeme nové dveře: Jsou lepší levé, nebo spíš pravé?

 Dům 
17. ledna 2019 16:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Strannost dveří není složité určit Depositphotos
Pokud se doma rozhodnete pro výměnu dveří, musíte si před nákupem v prvé řadě ujasnit, zda potřebujete dveře levé, či pravé. Musíte to vědět u dveří otočných. Pokud máte doma dveře posuvné do pouzdra nebo na stěnu, toto dilema vám odpadá.

Rozeznat, zda máte doma dveře levé, či pravé, naštěstí není žádná velká věda. Stačí se k problému i dveřím postavit čelem. A to doslova.

Proč je strana důležitá

Na orientaci dveří se vás bude ptát každý prodejce či výrobce dveří. Rozhodujete tím totiž o tom, kam se budou vaše dveře otevírat – zda do místnosti, nebo do chodby a podobně. Při zařizování interiéru přitom platí ještě několik pravidel, které se týkají orientace otočných dveří:

  • Na straně kliky (tedy od levých dveří na stěně, která je od dveří vpravo) by měly být umístěny vypínače osvětlení. Má to praktický důvod – například pokud odcházíte z obývacího pokoje, otevřete dveře, které jsou levé, pravou rukou zhasínáte, dveře zavíráte a jdete spát.
  • Otevřené otočné dveře by neměly narážet do nábytku, ani do jiného vybavení domácnosti (sprchového koutu, umyvadla apod.). 

Sledujte panty

Prvním krokem, který musíte udělat, je postavit se ke dveřím tak, abyste viděli panty, tedy závěsy, na kterých jsou dveře pověšeny. Pantů se totiž můžete fyzicky dotknout jen z jedné strany, takže to naštěstí nelze poplést. Dveře by se měly otevírat směrem k vám, nejčastěji i směrem do „chráněného prostoru“, tedy do místnosti nebo do domu.

Jak poznat orientaci otočných dveří pomocí ruky

Správnou orientaci otočných dveří poznáte i s pouhou pomocí jedné své ruky. Pokud stojíte na straně, kde jsou panty, vezměte za kliku. Jestli po klice natáhnete levou ruku, jedná se o levé dveře. Když pravou, máte doma pravé dveře.

Jak poznat orientaci otočných dveří podle pantů

Opět stojíte před dveřmi tak, abyste viděli panty. Teď si položte otázku – jsou panty na straně levé, nebo pravé? Na jaké straně panty jsou, takové jsou dveře. Pokud se díváte na dveře a panty jsou na levé straně, jedná se o levé dveře. Je to úplně jednoduché.

Které dveře jsou lepší?

Neexistuje jednoznačná odpověď, zda jsou lepší pravé, nebo levé dveře. Mnohem častější jsou sice dveře levé, ale někde se hodí lépe dveře pravé. Obecně platí, že záleží na dispozici daného pokoje a domu. Otočné dveře totiž na rozdíl od posuvných dveří potřebují v interiéru místo, kam se budou otevírat. Z toho jasně vyplývá, že orientace interiérových dveří bývá už obvykle předem daná projektem a hlavně logikou prostoru.

Možná vás napadlo, že to může souviset i s tím, jestli je člověk levák, nebo pravák. V praxi se samozřejmě zjistilo, že to nemá žádný vliv. Člověk si zvykne na dveře ve svém domě nebo bytě tak, jak je to přirozenější pro daný pokoj a ne podle toho, kterou rukou píše. Při výběru dveří hraje roli i klika. O tom, zda zvolit klasiku nebo nějakou moderní vymoženost, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47