Rozjasněte si domov pugétem čerstvých květin. Jak je udržet ve váze co nejdéle svěží?

 Dům 
10. dubna 2019 09:30 / Marie Popelková
  2
📷
6 fotografií v galerii
Krásné tulipány jsou poslem jara Shutterstock
Jaro už převzalo žezlo od zimy a venku vše pomalu kvete. Můžete se tak začít připravovat na to, že si za chvíli uděláte pugét z čerstvých květin. Díky němu rozzáříte kuchyni i obývací pokoj, nebo s ním uděláte radost někomu doma. Na co si dát pozor?

Sbírat můžete tulipány, narcisy, krokusy, sasanku, časem můžete přidat kopretiny, pampelišky, ale také prvosenky, vlčí mák a třeba můžete květinu oživit i jetelem, který bývá v bílé, růžové i fialové barvě. Fantazii se ale meze nekladou, a proto si můžete nasbírat, co budete chtít.

Čistá váza

Naprostým základem je čistá váza. Někdo to může brát jako maličkost, ale je to důležitá věc, která ovlivňuje životnost květiny. Než do ní napustíte vodu, raději ji vydezinfikujte. Nejlépe tak učiníte s přípravkem s obsahem chloru. Květinám se daří v různých typech nádob. Nedoporučují se ale keramické, které jsou uvnitř bez glazury.

Slaďte květiny s vázou

Váza a typ květiny k sobě musí patřit. Samozřejmě nenarvete velkou květinu do vázy s úzkým hrdlem nebo nebudete dávat jednu malou kytku do velké nádoby. Obojí by ale mělo spolu ladit například barvou. Pokud máte světlé bílé kvítky nebo lehce růžové, hodí se třeba bílá váza, na červené květy můžete použít červenou nebo průhlednou, na fialové zase tmavší odstín, ale nic nezkazíte ani vázou se zelenou barvou. Dohromady to nesmí působit jako pěst na oko.

Řez je důležitý

Jakmile si nasbíráte květiny, které chcete a které se vám líbí, zbavte se přebytečných listů. Potom stonek seřízněte ostrým nožem pod úhlem kolem 45 stupňů. Účelem je zvětšit plochu, pomocí níž do sebe může květina dostávat vodu a živiny. Při každé výměně vody řez zopakujte.

Květiny se potřebují také aklimatizovat, proto je nejprve dejte do vlažné vody a teprve později do studené vody. Vodu denně vyměňujte. Nežádoucí tvorbě slizu předejtede tím, když do vázy dáte jen nutné minimum vody.

Ocet nebo citron

K ochraně můžete použít třeba i kapku octa nebo citron. V teplých dnech se doporučuje i kostka ledu. Nezapomeňte také měnit sáček se živinami a potřebnou výživou. Dostanete ho v květinářství. Kromě podpory rostlin zamezuje i vzniku hnilobných bakterií.

Dávejte si pozor na to, ať vedle květin nepoložíte misku s ovocem. Dávat ovoce blízko květin totiž není dobré. Některé plody uvolňují etylén, které urychluje stárnutí květů. Mohlo by se tak lehce stát, že si květů ani chvilku neužijete. O tulipánech jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47