Máte malý byt na vytvoření dětského pokoje? Radost udělá i dětský koutek

 Dům 
27. dubna 2019 16:49 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste vytvořit alespoň dětský koutek, který bude malým královstvím Shutterstock
Každé dítě sní o vlastním pokoji plném hraček, kam se bude moct uchýlit v každé volné chvíli. Co ale dělat, když je byt malý a na dětský pokoj nezbyl prostor? Zkuste vytvořit alespoň dětský koutek, který bude malým královstvím.

Po narození dítěte mívají téměř všichni rodiče postýlku v ložnici, aby měli k dítěti co nejblíž. Jen někteří z nich už mají zařízený pokoj, kam novorozence od počátku dávají a spoléhají například na přístroj zvaný chůvička.

Méně místa

Postupem času ale dítě roste a potřebuje svůj prostor. Kdo má velký dům nebo větší byt, přichystá dětský pokoj. Když je méně místa, stává se, že rodiče nechávají dítěti ložnici a sami spí v obývacím pokoji. Vždy je ale potřeba, aby dítě mělo vlastní skříň pro ukládání oblečení. Lze to vyřešit i úložným prostorem v posteli.

Pro dítě je ale krom spánku důležitý i prostor na hraní. Díky tomu se rozvíjí a poznává svět a také mu to pomáhá prožívat bezstarostné dětství plné radosti. Pokud je ale byt menší a nevleze se do něj dětský pokoj, je potřeba hledat prostor pro dětský koutek.

Rozdělte prostor

Když není ani obývací pokoj velký, je dobré kalkulovat s prostorem. Rozdělte ho na různé zóny a pamatujte na to, že herní zóna musí mít úložné prostory na hračky. Vhodné jsou boxy na kolečkách, se kterými může dítě dobře manipulovat. Když jsou navíc průhledné, půjde lépe vidět, kam co patří.

Jednotlivé zóny lze oddělit skříňkou nebo dalším nábytkem. Může se tak stát, že obývací pokoj navazuje na jedné straně na kuchyň a máte tam gauč s televizí, v některém z protilehlých rohů ale může mít prostor dítě s hračkami. Není však dobré, aby si dítě hrálo přímo vedle televize. Jednak na něj nemusí dobře působit hluk, na druhé straně ale také může často televizi pozorovat, což je kvůli blízkosti škodlivé pro oči.

Dětské království

Použít ale můžete i fantazii a vytvořit třeba v koutě dětský domeček nebo napodobeninu stanu. Obchody nabízejí různé vymoženosti, které pomohou ke vzniku dětského království. Uděláte ho ale i jednoduše z deky. Dítě si pod visící deku uloží několik polštářků a k nim uloží autíčka nebo panenky a další hračky. Bude si pak připadat, že má vlastní dům, kam může vstoupit jen dítě a ti, kterým to dovolí.

Radost můžete dětem udělat i tím, že například rozvěsíte houpačku nebo houpací síť. Pokud na to máte prostor, nebojte se. Myslete ale na to, že je potřeba opravdu stabilní připevnění. V opačném případě totiž riskujete zranění nebo přinejmenším pohromu v podobě zříceného nábytku.

Vlastní polička

Malé děti mnoho nábytku nepotřebují. S rostoucím věkem se ale zvyšují i jejich nároky na úložné prostory. Společné mohou být skříně, botník i knihovna. V kuchyni by ale dítě mělo mít přístup do poličky, kde je jeho nádobí.

I v koupelně myslete na své nejmenší. A nemyslí se tím pouze vlastní kelímek s kartáčkem a dětskou pastou. Vyčleňte jim místo ve spodních skříňkách, kam hravě dosáhnou. Mohou si tam vzít nejen ručník, ale také hračky do vody a dětské mýdlo se šamponem. O tipech pro malou ložnici jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47