Jak poznáte, že váš pes umírá a kdy ho případně nechat uspat?

 Mazlíčci 
28. dubna 2019 13:23 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Psi život trvá bohužel jen pár let  Depositphotos
Pes se postupem času stává členem rodiny. Majitel mazlíčka k němu většinou přilne natolik, že si život bez něj sotva dokáže představit. Bohužel psi žijí zhruba jen patnáct let, což je jen malá část lidského života. Pokud máte starého psa, měli byste na to, že za chvíli může vážně onemocnět nebo umřít, být připraveni. Kdy je vhodná chvíle na podání smrtící injekce?

Starší mazlíčci mohou trpět zdravotními problémy, ze kterých už se nedostanou. V některých případech je lepší nechat pejska uspat, protože výrazně trpí. Pravděpodobně vám z toho pukne srdce, ale když to uděláte v domnění, že se mu vážně uleví, zvládnete to.

Příznaky, které předchází smrti

Pokud je váš pes už velmi starý, měli byste počítat se vším. Častěji a bedlivě svého mazlíčka pozorujte, možná si všimnete následujících zdravotních potíží.

Nekontrolovatelné vyprazdňování

Před smrtí nedokáží psi dobře ovládat stolici ani moč. Domácí mazlíček, kterého jste naučili vykonávat potřebu jen venku, se vám najednou začne podělávat doma. Pokud chováte psa venku, všimněte si, zda se nevyprazdňuje mnohem častěji než dříve. Čtyřnozí parťáci mohou mít před smrtí velmi zapáchající průjem, ve kterém možná najdete i krev.

Pomalé dýchání

Několik dnů či hodin před smrtí, začnou psi pomaleji dýchat. Když je pes v klidu, nadechne se zhruba 10 – 30krát za minutu. Pokud dýchá pomaleji, něco se děje. Když leží, vypadá velmi unaveně a nehýbe se, dejte mu před nos kousek vaty a díky tomu zjistíte, zda ještě vůbec dýchá.

Předtím, než přijde smrtka s kosou, mají pejsci zpomalený i tep. Počet tepů závisí na velikosti mazlíčka. Čím je větší, tím pomalejší ho má. Malí pejsci mají normální tep mezi 115 až 160 údery za minutu, u větších je to 60 až 115 úderů za minutu. Tep najdete na vnitřní straně stehna.

Svalové křeče

Před smrtí mazlíčka se u něj mohou objevit svalové křeče. Možná sebou bude trochu cukat a nebude moct normálně chodit. Začne kulhat či nedokáže zkoordinovat svůj pohyb. Bude mít velmi ochablé svalstvo. Může se stát, že přestane chodit úplně. O tom, jak posílit psí imunitu, jsme psali zde.

Kdy je potřeba uvažovat o uspání psa?

Myšlenka, že svého mazlíčka necháte nadobro uspat, vás patrně děsí. V některých případech je však potřeba o tom přemýšlet. Sám veterinář vám to může v některých situacích navrhnout. Kdy je vhodné pejska nechat utratit?

  • Nedokáže se sám už ani najíst a napít.
  • Má dlouhodobě velké bolesti, které už nelze ničím utlumit.
  • Nezvládá udržet moč a stolici.
  • Nefungují mu nohy, zvládá pouze ležet.
  • Onemocněl nevyléčitelnou nemocí, kvůli které velmi trpí a umírá pomalu.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve