Pár důvodů, proč si pořídit domácí saunu

 Dům 
24. května 2019 12:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V domácí sauně máte větší soukromí Depositphotos
V každém větším městě dnes nechybí wellness centrum nebo sauna, kde si mohou lidé odpočinout. V dnešní době si ale můžete saunu pořídit i domů. Můžete do ní pak chodit kdykoliv a máte větší soukromí.

Sauna posiluje účinky na lidské zdraví a je skvělým místem pro relaxaci. Komfort vlastní sauny mohl donedávna využívat málokdo kvůli vysoké pořizovací ceně nebo nutnosti velkého prostoru. Dnes je ale jiná doba a saunu si může pořídit více lidí a nemusí to být zrovna milionáři. Na saunu nepotřebujete ani žádné zvláštní povolení.

Dům i byt

Domácí sauna má hned několik výhod. Vybudovat ji lze na míru, a proto bude přesně taková, jakou chcete. Velikost můžete naplánovat podle toho, jestli žijete ve velkém rodinném domě, nebo v bytě. Za čistotu v domácí sauně ručíte jen vy, takže vždy víte, kdo byl před vámi a nemusíte se bát.

Pokud se stydíte a nechcete vystavovat své tělo před cizími lidmi, domácí sauna je také ideální. Máte v ní totiž větší soukromí než v různých saunových světech nebo aquaparcích, kde se střídá v saunách velká spousta lidí a neustále čelíte zraku souseda nebo člověka naproti.

Výhody i nevýhody

Zatímco wellness centra jsou otevřená jen v určitou dobu a občas tam narazíte například na dny jen pro ženy a naopak zase pro muže, domácí saunu si uvedete do provozu, kdy se vám bude chtít. Lehce tak zrelaxujete ráno, dopoledne, ale taky večer, o víkendu nebo o svátcích.

Domácí sauna má ale také pár nevýhod. Jednou z nich je počáteční investice, přestože ceny jsou dnes více dostupnější než v minulosti. Menší saunu pořídíte klidně už za 20 až 30 tisíc korun, přesto jsou to ale peníze, které jen tak v peněžence nenajdete. Větší sauny už pak stojí desítky tisíc korun. Další nevýhodou je, že na saunu potřebujete prostor. Pokud máte byt 1+1 a sotva se vám tam vejde postel se sedačkou, na saunu rovnou zapomeňte.

Důležitá elektřina

Než si půjdete saunu pořídit, odpovězte si na důležité otázky. Jak bude sauna velká? Berte v úvahu, jaký máte prostor a kolik lidí bude saunu využívat. Máte k dispozici elektřinu? To je prakticky jediná velká podmínka, která je pro saunu potřeba. Zdroj v místě sauny tak nesmí chybět.

Poslední otázkou je, kolik na to máte peněz. Pokud ztěží vycházíte s výplatou a čekáte na další jako na smilování, zvažte dobře, jestli se vám sauna vyplatí. Desítky tisíc na ni nemusíte nasbírat, a pokud už si je máte půjčit a splácet, rozmyslete si, zda saunu tolik využijete, abyste se zadlužili.

Nejlepší je saunu umístit do rodinného domu. Dobré místo je suchý čistý sklep, ale je možné ji mít i na půdě nebo v některém z horních pokojů. Dnes už jsou ale takové sauny, které se vejdou i do bytu. V konečném důsledku můžete mít saunu i v podkroví, přestože by se vám zdálo, že se tam nevleze. Jak správně zabezpečit bazén, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve