Pomerančová kůra nemusí skončit v koši. Jak ji využít v domácnosti?

 Dům 
22. května 2019 12:50 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kůra z pomeranče se vám bude hodit Depositphotos
Pomeranče jsou zdravé, obsahují spoustu vitaminů, které prospívají lidskému tělu. Nejenže jsou šťavnaté a dobře chutnají, ale i jejich kůra se vám bude hodit. Neměli byste ji vyhazovat. Prozradíme vám, na co všechno ji můžete využít.

Pokud jste milovníci pomerančů, patrně se vám slupkami kupí koš, což je škoda. Pomerančové kůry mají silné aroma, které dokáží vypudit zápach z různých míst. Kromě toho je můžete použít na svoji pleť a další praktické věci.

Provoní lednici a skříň

Občas se může stát, že otevřete lednici a ucítíte nevábný zápach z jídla. Oloupejte pomeranč, jeho kůru rozdělte na tři velké části, které rozmístěte do lednice. Aroma z pomerančové kůry neutralizuje nepříjemný zápach z jídla a vaše lednice bude zase vonět.

Pomerančová kůra vám příjemně provoní oblečení ve skříni. Slupku z pomeranče nechte důkladně vysušit. Poté ji nadrťte nebo nakrájejte na malé kousky. Nasypejte je do látkových pytlíčků, které můžete rozmístit mezi poskládané oblečení nebo rozvěsit mezi pověšené bundy či kabáty.

Odpudí dotěrné komáry a mravence

Za chvíli se začne oteplovat, takže vás co nevidět navštíví otravní komáři a mravenci. Možná už se to dokonce i stalo. Na mravence vyzrajete tak, že vložíte kůru z pomeranče a tři větší lžíce vody do mixéru. Vytvořenou směs nalejte na místa, kudy mravenci pochodují. Ideální by bylo, kdybyste ji nalili přímo do mraveniště.

Komáři od vás utečou ve chvíli, kdy nastrouháte pomerančovou kůru a z malých kousků vytvoříte hromádky. Umístěte je tam, kde vás nejvíce obtěžují. Pokud chcete mít klidný spánek bez štípanců, nasypte si malé hromádky vedle postele na noční stolek.

Vyžene zápach z bot

Potí se vám nohy a kvůli tomu vaše obuv nepříjemně zapáchá? Můžete to změnit. Připravte si papír na pečení. Zabalte do něj pomerančovou kůru a vložte do obou bot. Zabalenou kůru z pomeranče v obuvi nechte působit alespoň dvacet čtyři hodin. Poté ji vyndejte a ucítíte vůni, protože pomerančová kůra má silné aroma a provoní vám celé boty.

Vytvořte si pomerančovou masku na obličej

Nemusíte utrácet za drahé masky na pleť, vytvořte si doma vlastní. Pomerančovou kůru nechte vysušit a poté ji rozdrťte na maličké kousky. Nejlepší by bylo, kdybyste ji rozmixovali v mixéru. Smíchejte rozdrcenou pomerančovou kůru s jogurtem.

Množství bílého jogurtu by mělo být stejné jako pomerančové kůry. Důkladně zamíchejte, aby vám z toho vznikla kašička, do které vymačkáte několik kapek citronu. Maska je hotová. Nyní si ji můžete natřít na obličej a nechat působit zhruba patnáct minut. Triky, jak rychle a snadno oloupat pomeranč, se dozvíte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47