Bolí vás ze sázení semen záda? Zkuste pomůcku z papíru a mouky

 Zahrada 
23. května 2019 16:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sázet zrníčko po zrníčku do půdy je dost pracné Depositphotos
Také jste podlehli kouzlům a jednoduchosti výsevných pásků? Proč si je ale kupovat, když si je snadno můžete vyrobit doma? Je to tak jednoduché.

Zahrádkáři mají plné ruce práce. Právě na jaře je nejlepší doba pro vysévání. Tuto část sice někteří z velké části mají určitě už za sebou. Ale jsou i tací, kteří průběžně vysévají až do léta. Pro tyto z vás je ideální malá praktická pomůcka, která vám dokáže ušetřit na zahradě spoustu námahy. Jde o výsevní pásek. Stačí v půdě připravit mělkou brázdičku a položit do ní připravený pásek se semínky, pak už jen zahrnout vrstvou zeminy a zalít vodou. A takovou vychytávku si můžete vyrobit také doma.

Jednoduchý pomocník

Na výrobu výsevního pásku vám postačí chvilka. Výhodou pásku je, že si jej vyrobíte v pohodlí doma u stolu a nebudete si tak muset hodiny hrbit záda nad záhonem. Hotový pásek pak jednoduše položíte na místo a přihrnete zeminou. Výroba této praktické vychytávky je přitom docela snadná.

Potřebujete

  • vodu
  • kuchyňské utěrky
  • pravítko
  • hladkou mouku
  • semínka

Papírové pásky

Z mouky a trošky vody umíchejte kašičku. Z kuchyňských utěrek si nastříhejte několik 5 - 7 cm širokých pásků. Na sáčku se semínky zjistěte, jaká je ideální vzdálenost mezi jednotlivými semínky. Další práce už bude tak trochu mravenčí.

Označte si odrůdy

Vezměte jeden pásek natříhané papírové utěrky, naznačte si její polovinu, k ní přiložte pravítko a podle uvedených rozestupů vytvořte kaší z mouky značky. Do značek z mouky pak vložte nejlépe dvě semínka (to pro případ, že by jedno z nich nevzešlo). Papírový pásek přehněte napůl, lehce přejeďte rukou a nechejte zaschnout. Nezapomeňte si na něj udělat značku, co v něm máte za odrůdu. Pokud si totiž pásků připravíte více, snadno byste ztratili přehled.

Vše je rozložitelné

Další postup už je zcela jasný. Na záhonku si připravte potřebnou brázdu, do ní vložte hotový výsevní pásek a máte zasazeno. Nemusíte se obávat, že byste přírodě uškodili. Mouka i papír jsou stoprocentně rozložitelné. A abyste věděli, kde co máte na záhonu zasazené, nezapomeňte si jednotlivé řádky označit. K tomu vám mohou bohatě posloužit dřívka od nanuků. Nápady, co si z nich lze vše připravit, jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve