Jak vysušit mokré zdi? Začněte s větráním a vysoušením

 Dům 
24. května 2019 09:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy se voda dostane ve velkém do domu Depositphotos
Přehnala se přes vaše město velká voda a v domě vám po ní zůstala pohroma? Nemusí však jít pouze o povodeň, ale i přívalový déšť nebo havárie potrubí může zanechat nepříjemné následky v podobě mokrých zdí i podlah. Do boje s následky se pusťte hned.

Ze všeho nejdříve je potřeba vodu odčerpat. Ideální je čerpadlo kalové, pokud vám ještě nejde v domě proud, máte na výběr z mnoha typů čerpadel benzínových. Rozhodně k tomu však nepoužívejte čerpadlo, které vám dosud sloužilo jen k čerpání zcela čisté vody. Záplavová voda totiž vždy obsahuje nečistoty, které by ho mohly rychle zničit. Pomocnou ruku vám podají i hasiči, kteří vlastní výkonná velkokapacitní čerpadla.

Intenzivní průvan

Zároveň otevřete okna všude, kde je to jen možné. Právě průvan pomůže vlhkost dostat z domu. Důležité je také zapnout topení, které se bude doplňovat s elektrickým horkovzdušným nebo tepelným agregátem, který bude vysoušet dům. Posléze povolejte na pomoc odvlhčovač. Myslete však na to, že příliš intenzivní vysoušení není dobré, zdi by mohly začít praskat.

Principem je snížení vlhkosti vzduchu v místnosti, načež je pak další vlhkost přijímána ze zdiva a podlahy. Tímto procesem vysušíte stavební konstrukci. Postupuje se přitom opačně než při vytápění a větrání. Vysoušený prostor totiž musí být uzavřen, jinak by byl výkon odvlhčovače snižován vlhkým vzduchem venkovním.

Zjistěte škody

Po kompletním odčerpání a vysušení je potřeba zhodnotit, jaké škody voda napáchala. Buďte připravení na to, že v některých případech bude potřeba vytrhat a položit novou podlahu nebo se zbavit vlhkých omítek. Jak při malování použít krycí pásku, jsme psali zde.

Setkat se můžete i s případy, že vám poškozenou střechou zateče do domu a na zdi vzniknou nevzhledné mapy. Důležitá je kontrola, zda střecha není poškozená nebo na ní nechybí střešní taška. Pokud zjistíte příčinu, neprodleně ji opravte. Místnost stačí vysušit, případně přemalovat a je po problému. V případě vlhkých zdí mohou být na vině poškozené nebo ucpané okapy. Okapy prohlédněte, vyčistěte, narovnejte a případné praskliny opravte bitumenovým tmelem.

Prasklé potrubí

Nejen ve starších domech může dojít k poškození vodovodní či odpadní trubky. Pokud tento problém zjistíte, je potřeba osekat omítku, vybourat zeď a část poškozeného potrubí vyměnit nebo vyspravit. K opravení trhlin odvede dobrou práci například butylový tmel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47