Využijte plodiny ze zahrady na džem, sirup nebo kompot

Kompot můžete udělat z mnoha druhů ovoce
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
02. června 2019 12:55 / Depositphotos
  3   0
Na zahrádkách se to přes léto hemží ovocem a zeleninou. Rajčata a okurky můžete dát jako přílohu nebo do salátu, jablka i hrušky na svačinu, ale některé plodiny můžete využít i na kompot, marmeládu, džem nebo sirup. A pokud vám k nim něco chybí, lehce to koupíte na každém rohu.

Máte na zahradě mnoho jablečných nebo švestkových stromů a nestačíte zralé plody spořádat? Není nic jednoduššího, než z nich udělat kompot.

Jablečný kompot

Jablečný kompot ocení dospělí i děti. K jeho výrobě vám postačí těchto pár ingrediencí:

  • čtyři jablka
  • jedna lžíce citronové šťávy
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • tři lžíce třtinového cukru
  • dva kousky skořice
  • čtyři hřebíčky

Jablka oloupejte, vyndejte jádra a pokrájejte je na menší díly. Potom je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Vložte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla celá ponořená. Potom přijdejte citronovou kůru, cukr, skořici a hřebíček a promíchejte. Na mírném plameni přiveďte k varu a vařte necelých deset minut. Dávejte pozor na to, aby se jablka nerozpadala. Podávat můžete s trochou vyvařené šťávy za studena i tepla, přidat si můžete zmrzlinu, šlehačku nebo cokoliv podle libosti.

Švestkový kompot

Vynikající je i švestkový kompot. Můžete si na něm smlsnout jen tak, případně v zimě udělat koláč nebo tvarohové knedlíky se švestkami. Co budete potřebovat:

  • dva kilogramy švestek
  • půl kila cukru
  • pět kousků skořice
  • pět centimetrů zázvoru
  • čtyři hřebíčky
  • dva kousky anýzu
  • tři kusy badyánu
  • 1,5 litru vody

Švestky umyjte a zbavte je stopek a pecek. Vodu s cukrem a kořením svařte na cukernatý roztok, nechte chvíli probublat a počkejte, až tekutina zchládne. Koření v ní můžete nechat, nebo ho vytáhnout. Švestky dejte do sklenic a zalijte je roztokem. Sklenice potom zavařte zhruba 20 minut při teplotě přes 80 stupňů Celsia.

Malinová marmeláda

Po sezoně oceníte také malinovou marmeládu. Výborná je na palačinkách, ale i třeba v lineckém cukroví. Co budete potřebovat:

  • kilogram malin
  • půl kilogramu cukru
  • svazek máty
  • jedno balení želírovacího prostředku

Maliny a mátu umyjte a mátu osušte. Do většího hrnce vsypte želírovací prostředek, přidejte dvě lžíce cukru a směs promíchejte. Z máty otrhejte lístky a nakrájejte je na malé kousky. Maliny přidejte do hrnce k sypké směsi a podrťte je. Směs potom přiveďte na mírném plameni k varu, přisypejte cukr a vařte asi pět minut. V poslední minutě přidejte mátu. Marmeládou naplňte suché vyvařené sklenice a nechejte je vychladnout dnem vzhůru.

Kiwi džem s limetkami

Vynikající je také kiwi džem s limetkami. Kromě kiwi a limetek budete potřebovat také jablko. Nachystejte si tyto ingredience: 

  • kilogram kiwi
  • 700 gramů třtinového cukru
  • jedno velké jablko
  • dvě limetky
  • jedno balení pektinu

Kiwi oloupejte a dužinu nakrájejte na malé kousky. Jablko také oloupejte a zbavte ho jader a nakrájejte na malé kostky. Z limet vymačkejte šťávu. Pektin v hrnci promíchejte s ovocem, šťávou a dvěma lžícemi cukru. Směs pak přiveďte k varu, přisypte zbytek cukru, promíchejte a vařte na mírném plameni asi 10 minut do zhoustnutí. Odeberte potom pěnu, která se vytvořila na povrchu. Ještě horký džem plňte do sklenic, které dobře zavíčkujte a nechejte vychladnout.

Borůvkový sirup

Udělat si můžete i borůvkový sirup. Stačí k tomu tyto ingredience:

  • kilogram borůvek
  • kilogram cukru
  • jedno balení kyseliny citronové
  • balení Gelfix klasik
  • 1,5 litru vody

Borůvky dejte do hrnce a přidejte kyselinu citronovou a vodu. Přiveďte k varu a vařte asi dvě minuty. Přichystejte si větší hrnec a sítko, přes které směs propasírujete. Potom vše vraťte na plotnu a přiveďte k varu. Přidejte Gelfix, který ale ještě předtím smíchejte se dvěma lžícemi cukru. Pak přisypejte zbytek cukru a za stálého míchání asi pět minut vařte. Horký sirup potom dejte do sklenic, uschovávejte v chladu a temnu. O výsadbě ovocných stromů jsem psali zde.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Zimní eurovíkend v Helsinkách? I v tomto období žije město naplno a je co obdivovat

Věda & Vesmír

Záhadné skleněné útvary, které vědci objevili na dně oceánu, vznikly teprve nedávno

Bydlení

Poruchy se nevyhýbají ani sušičkám. Některé zvládnete opravit i sami

Zavřít reklamu