Co všechno byste si měli pořídit před příchodem štěňátka?

 Mazlíčci 
04. června 2019 11:03 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na příchod nového člena rodiny je důležité se řádně připravit Shutterstock
Rozhodli jste se, že si domů pořídíte parťáka v podobě nejlepšího přítele člověka? Přípravu na příchod štěněte nepodceňujte, je potřeba nakoupit spoustu věcí.

Nově příchozí člen rodiny by doma měl rozhodně najít pelíšek. Pořiďte vhodnou velikost, aby se pejsek cítil bezpečně a pohodlně. Menší plemena mají raději takzvané kukaně, které je chrání před případným průvanem, u větších ras zabodujete s polstrovaným pelechem, ale postačí i deka. Chybět by neměla miska na vodu a žrádlo, volte typy s protiskluzovou podložkou. Misky dejte na místo, kde budou už pořád, pejsek musí mít jistotu, že vodu a žrádlo vždy najde.

Zpočátku se musíte smířit s tím, že nějakou tu loužičku na podlaze přeci jen najdete. Z toho důvodu je nutné mít připravenou i podložku pro štěňata, kam bude chodit pes čůrat. Štěně, které bude doma samotné, když budete v práci, bude potřebovat na záchod a podložka je ideální, pokud nechcete nacházet moč na koberci či v pelechu.

V prvních dnech možná vodítko ani obojek nepoužijete, je ale dobré zvykat štěně na nošení obojku a připnuté vodítko dříve, než při první procházce. Vodítko i obojek vybírejte podle velikosti psa, pokud víte, že váš čtyřnohý kamarád rychle poroste, volte typy, u kterých je možné zvětšovat velikost. Pokud jste se rozhodli vyrazit na nákup košíku, vezměte pejska s sebou, ideální je totiž, když mu ho vyzkoušíte a zkontrolujete, že ho nikde netlačí a netáhne.

Nechte si poradit

Kartáč nebo hřeben na vyčesávání srsti by také neměl chybět. Na vyčesávání by si měl totiž pejsek zvykat už od štěněte. S výběrem si nechte poradit ve zverimexu, protože pomůcky musíte přizpůsobit plemeni. Pro některé rasy se hodí například vyčesávací rukavice a u některých zase bohatě postačí základní hřeben. I nelínavá plemena, kterým je nutné nechávat srst pravidelně upravovat, je vhodné pravidelně rozčesávat.

Pokud už nyní víte, že budete se štěnětem často přejíždět, pořiďte přepravku nebo cestovní tašku. Ať už máte v plánu cestovat veřejnou hromadnou dopravou nebo autem, nákupu této výbavy se nevyhnete. Jde především o bezpečnost psa, při prudkém brždění by se totiž mohl nepříjemně zranit. Jakou hračku koupit psovi, jsme psali zde.

Zapomenout nesmíte hlavně na hračky, díky kterým si pes nový domov o to více oblíbí. A starosti to ubere i vám, pokud bude totiž místo vašich tenisek žvýkat hračku. Při výběru je však potřeba ostražitost. Pokud dáte svému štěněti například míček, zkontrolujte, zda se nedá jednoduše překousnout (ukousnutým kouskem se může pes zadusit). U štěňat je dobré mít v záloze připravených dostatek hraček, mají totiž rádi změnu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty