Květiny, které se hodí vysadit k růžím: Na co si dát největší pozor?

 Zahrada 
15. dubna 2019 09:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růže je královnou všech zahrad Depositphotos
Růže dokáží ozdobit každý záhon. A jejich krásu umí podpořit i další květiny, které můžete společně s nimi vysadit. Které to jsou? Představíme vám je.

Růže je vznešená květina s nádhernou vůní. Ne nadarmo se často přidává do luxusních parfémů. Existují dokonce speciální druhy, které skutečně nádherně voní, a navíc nejsou ani náročné na pěstování. A pokud růže zkombinujete s některou z letniček, bude váš záhon nejen opojně vonět, ale především potěší oko každého, kdo projde kolem.

Tolerantní květina

Růže je velmi tolerantní rostlina, která se přátelí s celou řadou jiných rostlin. Tato tolerance je dána především jejími hlubokými kořeny, které dokonce dosahují i několika metrů. Díky tomu se růže umí poměrně snadno dostat k vodě i živinám. Má vcelku průměrné nároky na půdu, tedy shodné s běžnými zahradními rostlinami.

Barevné kombinace

Pokud budete vybírat vhodné květiny k růžím, vsaďte na takové, kterým neprorůstají kořeny příliš hluboko. Další už záleží jenom na vašem vkusu. Velmi hezky budou růže vypadat společně se zvonky, levandulí, šantou kočičí nebo kontryhelem. Hlavní výhodou je, že jakmile růže odkvetou, získají estetickou převahu právě tyto trvalky, zatímco růže jim vytvoří svými listy malebné pozadí. Skvělou kombinaci vytvoří i s květinami, jako jsou kakosty, hvozdíky, odolnější druhy diascií nebo modré a bílé violky.

Pozor na hustotu

Při sesazování ale musíme respektovat vzdálenosti podle konečné velikosti jak růží, tak i doprovodných rostlin. Pokud je moc nahustíme, může nastat problém s nedostatkem světla nebo vlhkostí, což zvýší riziko nemocí. O tématu, jak mít na zahradě krásné a zdravé růže, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím