Chcete vědět, čím se chráníte před sluncem? Vyrobte si domácí opalovací krém

 Ostatní 
10. června 2019 09:21 / Monika Thomsonová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Co si zkusit vyrobit vlastní opalovací krém?  Shutterstock
Před dotěrnými paprsky je nutné se chránit kvalitním opalovacím krémem. Pokud na sebe nechcete nanášet přípravek plný chemie, co si zkusit vyrobit vlastní opalovací krém? Poradíme vám, jak na to.

Jednodušší na domácí výrobu je krém na olejové bázi, na rozdíl od například výroby krémů na vodní bázi. Začněme tedy olejovými krémy. Základem jsou vcelku pochopitelně oleje a másla. Na výrobu krémů použijte bambucké máslo, kakaové máslo, kokosový či olivový olej nebo mrkvový olej. Suroviny na výrobu doporučujeme pořídit v bio kvalitě. Měli byste rovněž zachovat procentuální obsah použitých surovin.

Co budete potřebovat?

  • bambucké máslo 25%
  • kokosový olej 25%
  • kakaové máslo 12%
  • včelí vosk 10%
  • olivový olej 10%
  • oxid zinečnatý 6%
  • sójový lecitin 7%
  • mrkvový olej 2%
  • arganový olej 2%
  • levandulový olej 1%

Jak na to?

  • Rozpusťte včelí vosk. Vhodné je použít vodní lázeň, například skleněnou nádobu ponořenou v hrnci s vodou, která se zahřívá. Na vážení ingrediencí je nutná váha, která váží přesně na gramy.
  • Přidejte kokosový olej a počkejte, dokud vše nezkapalní.
  • Poté přelijte včelí vosk a kokosový olej do mixéru, přidejte i všechny ostatní ingredience a vše velmi dobře promíchejte.
  • Pak přelijte do čisté uzavíratelné sklenice a umístěte na suché, tmavé a chladné místo. 

Mrkvový olej je účinný a silný antioxidant a udržuje pokožku jemnou, vláčnou a vyživenou a sojový olej má přirozený SPF asi 10. Mrkvový olej navíc urychluje zhnědnutí pokožky. Díky včelímu vosku je tento krém voděodolný. Krém je hotov a můžete ho začít ihned používat. Výsledný ochranný faktor bude přibližně mezi 10-15 SPF. 

Doba expirace

Datum spotřeby krému se odvíjí od data spotřeby samotných složek v krému obsažených. Samozřejmě je třeba vycházet od té složky, která expiruje jako první. Doporučujeme použít sójový lecitin, jako přírodní emulgátor,. Krém vydrží déle. A zachováte-li i čistotu použitého nádobí i náčiní, pak krém vydrží přibližně 4-6 měsíců.

Nevýhodou tohoto domácího krému je jak vidět poněkud zdlouhavý postup a složité odvažování surovin. Výhodou pak je, že přesně víte, čím se vlastně natíráte. (Dále čtěte: Pět skvělých nápadů, jak si vyrobit úžasné pomocníky do bytu).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda