Jak naučit psa samotě, aby to nebylo utrpení

 Mazlíčci 
06. září 2019 14:08 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zvláště štěňata nesou odloučení od svých pánů velmi těžce Depositphotos
Pořídili jste si přes prázdniny štěně a nyní musí být váš čtyřnohý kamarád najednou celý den sám? Poradíme vám, jak ho naučit zvládat samotu.

Řada lidí pořizuje domácí mazlíčky během prázdnin. Má to své výhody. Na jeho výchovu i sžití se s novou rodinou je totiž mnohem více času. Jenže od září nastává pro chlupáče čas odloučení od jejich pánů, kdy najednou musí zvládnout samotu. A to se někdy neobejde bez vytí či štěkání, což nelibě snášejí hlavně sousedé. Co tedy dělat?  

Chce to trpělivost

Pokud váš pejsek nebyl vůbec na samotu zvyklý, musíte jej to naučit postupně. Připravte se na to, že budete muset být velmi trpěliví a důslední, jinak si pejsek na samotu nikdy nezvykne. Existují totiž i případy, že někteří psi svého majitele doslova z domu nechtějí pustit.

Na místo 

V první řadě přesuňte psovi pelíšek na místo, kde jej budete také nechávat při odchodu. A naučte jej povel "na místo". Psi jsou velmi vnímaví, takže už pouhé zachrastění klíčů může být pro ně signálem, že se chystáte odejít. Proto během dne vezměte klíče do ruky a hrajte si s nimi, aby si pes odboural zažitý signál, že klíče znamenají váš odchod.

Nevšímejte si ho

Možná to bude znít krutě, ale skutečně si vyhraďte během dne čas, kdy si se psem budete hrát a cvičit jej na čas, kdy si jej absolutně nebudete všímat. Věřte, že vašemu chlupáčovi to prospěje. Naučí se tak sám zabavit. Klidně mu kolem pelíšku nachystejte jeho oblíbené hračky. Některé mu můžete také vyrobit i sami. Více tipů jsme psali zde.

Choďte pryč

Neustále trénujte se psem povel "na místo" a postupem času zkuste na chvíli odejít z domu. Třeba jen vynést koš nebo skočit do obchodu na rohlíky. Předtím zaveďte psa na místo, kde chcete, aby trávil den o samotě. Snažte se udržet své emoce na uzdě. Pokud dáte psovi najevo váš strach či obavy, vycítí to a může začít vyvádět. Stejně tak se připravte se na to, že váš pes může štěkat, kňučet i škrábat na dveře. Ale vydržte. Hlavně jej po příchodu nekárejte, ale ani nechvalte. Důležité je, abyste psa naučili před odchodem povelu "na místo" a s klidem odešli. Po návratu domů se zase nevítejte, jako byste se týden neviděli. Pes musí váš odchod brát jako běžnou záležitost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod