Jak pečovat o dřevěné nádobí, aby vydrželo dlouho krásné?

 Ostatní 
01. září 2019 10:38 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Používáte dřevěné nádobí? Měli byste vědět, jak o něj pečovat Shutterstock
Dřevěné nádobí vypadá hezky a dobře se z něj jí. Potřebuje však důkladnou péči, aby se po chvíli používání nepoškodilo a zůstalo dlouho jako nové. Zjistěte, jak se o něj dobře postarat.

Téměř v každé domácnosti lze najít nějaké dřevěné nádobí. Ať už jde o prkénka, talíře, vařečky, lžíce, naběračky, misky nebo náčiní s dřevěnými držáky. U všech těchto kousků je údržba o něco složitější než u klasického nádobí. Délka jejich životnosti záleží pouze na tom, jak dobře se o něj budete starat.

Největší nepřítel dřevěného nádobí je myčka

Dřevěné nádobí do myčky rozhodně nedávejte, pokud nechcete, aby se vám zničilo. Nesvědčí mu dlouhý pobyt v horké vodě a páře. Ničí ho i agresivní prostředky a sůl. Mytí dřevěného nádobí v myčce by mohlo vyústit k tomu, že se jeho povrch začne deformovat, prohýbat, kroutit nebo praskat.

Dřevěné nádobí myjte pouze v rukách. Musíte to dělat šetrně. Klasický saponát na mytí nádobí použít můžete, ale nesmíte nádobí máchat v horké vodě příliš dlouho. Nenechávejte ho nikdy odmočit, nebo příliš nasákne vodou a zničí se.  

Dřevěné nádobí nechte usušit mimo přímé teplo

Dřevěné nádobí utřete utěrkou. Položte ho na místo, kde se nenachází přímé teplo. Tím máme na mysli vedro sálající z radiátoru, kamen, trouby či mikrovlnky. Nádobí by se tím mohlo snadno poškodit. Dřevěné náčiní ideálně opřete či pověste na háček, aby mělo možnost dobře proschnout.

Dřevěné nádobí pravidelně potírejte olejem

Dřevěnému nádobí prodloužíte životnost tak, že ho zhruba dvakrát do měsíce budete potírat rostlinným olejem. Stačí, abyste ho nakapali na kapesník či do dlaní a důkladně jím protřeli každý kousek veškerého dřevěného nádobí. Nechte olej chvíli působit, a poté ho setřete čistým hadříkem.

Olej působí na dřevěné nádobí jako ochrana. Neproniknou do něj tak snadno bakterie z jídla, což je pozitivní i pro vás, až z něj budete něco jíst.

Zatočte s nepříjemným zápachem

Po častém používání může dřevěné nádobí nepříjemně zapáchat. Největší sklony k tomu mají prkénka, na kterých krájíte různě aromatické ingredience. Zápach z nádobí můžete odstranit hned několika způsoby. Smíchejte ocet s vodou a prkénko s ním potřete. Poté ho umyjte obyčejnou vodou. To stejné můžete opakovat i s citronovou šťávou.  

Odstranit zápach můžete i za pomoci jedlé sody. Namočte ho do teplé mýdlové vody a přidejte do ní jednu lžíci jedlé sody. Opatrně tam prkénko umyjte, a poté opláchněte čistou vodou. Do kuchyně patří ostré nože. Co udělat pro to, aby se častým používáním hned neotupily?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008