Pokojové rostliny do dětského pokoje: Které jsou vhodné a jaké tam naopak nepatří?

 Dům 
04. září 2019 10:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Děti se mohou už od útlého věku učit starat o květiny Depositphotos
Bez pokojových květin si jde bydlení asi sotva představit. Většinou je k vidění množství větších či menších květináčů okupujících okenní parapety nebo poličky. Spousta lidí se však brání mít květiny i v dětském pokoji. Přitom je to chyba. Právě zeleň dokáže interiér nejenom zútulnit, ale především vyčistit vzduch. Je však potřeba zohlednit nejenom výběr druhu, ale také věk dítěte.

Rostliny patří i do dětských pokojů. Nevíte si rady s jejich výběrem? Poradíme vám.

Školáci mohou sami zalévat

Rostliny nedávejte tam, kde spí novorozenec či batole. A to s ohledem na možnou alergii. K předškolákům vybírejte takové květiny, o něž se dítě nemůže zranit, které nejsou hlavně jedovaté a nejsou nijak náročné na péči. Větší děti školního věku již mohou samy chtít pečovat o některé rostliny a pěstovat je. Proto je to můžete postupem času učit tak, aby se o ně mohly později samy starat. Uvidíte, že je to bude bavit.

Vybírejte nenáročné druhy

Pokud chcete vzbudit dětskou zvědavost, kupte jim netradiční květinu, třeba masožravou nebo nepichlavý druh kaktusu či sukulent, který předvádí mnoho různých podob, struktur a tvarů.

Nenáročné fialky

Africké fialky jsou velmi nenáročné květiny, které dokáží potěšit záplavou krásných květů. Jejich pěstování je stejně jednoduché jako množení, takže se vaše dítko může stát skutečně velmi úspěšným zahradníkem. Dalším oblíbeným druhem, který není náročný na péči, ale má rovněž krásně zbarvené listy, jsou africké kopřivy a podeňka světlá. 

Kalanchoe

Tato rostlina má zase tu výhodu, že zvládne být i delší dobu bez vody. Takže když ji váš malý zahradník občas zapomene zalít, nic se květině nestane. K nenáročným druhům rovněž patří kolopejka, aloe vera nebo kalísie voňavá. Obě poslední zmíněné rostliny jsou navíc léčivé. 

Cypřišek i pro alergiky

Pokojový cypřišek můžete dát i do místností, kde pobývají alergici. Nejenom, že má krásnou citronovu vůni, ale navíc dokáže rozkládat škodliviny nalézající se v ovzduší, například formaldehyd, uvolňující se z nového nábytku nebo koberců.

Pozor na jedulky

Před nákupem každé rostliny do pokoje se v první řadě vždy ujistěte, že není rostlina jedovatá nebo nemůže způsobovat kontaktní alergii nebo záněty. V takovém případě je nutné dávat rostliny mimo dosah dětí. Ale pozor, řada rostlin je rovněž nebezpečná i pro vaše domácí mazlíčky. O těch nejjedovatějších pokojovkách jsme více psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít