Je nejvyšší čas přesunout letněné rostliny domů. Držte se těchto pravidel

 Zahrada 
31. října 2019 13:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Místnost nebo jen zákoutí s rostlinami a květinami je oázou klidu a pohody Internet
Babí léto asi definitivně končí, noční teploty budou klesat pod nulu, a to je opravdu nejvyšší čas přesunout rostliny a květiny, které jste letnili na zahradě, terase či balkonu domů. Každý den navíc zvyšuje riziko jejich nenávratného poškození.

Prvním pravidlem je, hlavně nic neuspěchat. Rostliny jsou podobné lidem, my se také například na dovolené nebo po návratu domů potřebujeme nějakou dobu aklimatizovat.

Hlavně nic neuspěchat

V létě si rostliny užívaly tepla, možná i přímého slunce a vyšší venkovní vlhkosti. Aby jim přechod do možná již vytápěného interiéru nezpůsobil šok, měli byste jim dopřát několikadenní aklimatizaci. Rostliny doma umístěte do nejchladnější místnosti, ovšem s dostatkem denního světla. V rodinných domech se určitě najde místnost, kterou ještě nevytápíte, v bytech to bude složitější. Dá se to vyřešit například tak, že rostlinám necháte pár dnů otevřenou alespoň ventilačku, a to i přes noc.

Začněte omezovat zálivku

Důležité je také omezit zalévání. V létě jste možná zalévali denně, zemina totiž zejména na slunci rychle vysychala. Nyní se voda v květináčích bude držet o poznání déle. Pokud byste zalévali ve stejných intervalech jako v létě, substrát bude přemokřený a hrozí uhnívání kořenů.

Zalévejte tedy nejdříve, až zemina na povrchu není viditelně nebo na dotek vlhká. Jestliže po zalévání do podmisky proteče voda, vylijte ji, aby v ní rostlina nezůstala stát. To neplatí pouze v případě vodomilných rostlin, jako je například šáchor. Svá pravidla má i zimní zalévání zahrady, jak píšeme zde.

Snižte frekvenci hnojení

Rostliny se pomalu připravují na vegetační klid a již nepotřebují tak intenzivní přísun živin jako v létě. Každá má jiné nároky, ale běžným druhům postačí přihnojit jedenkrát měsíčně. Vsadit můžete i na postupně uvolňovaná hnojiva v podobě tyčinek zapichovaných do substrátu. Nepostupujte však přesně podle návodu a použijte například jen poloviční počet tyčinek, než uvádí výrobce (není-li v návodu přímo uvedena část o zimním přihnojování).

Nepřeneste si domů brouky

Než rostliny přenesete domů, dobře je zkontrolujte, zda se na nich nedrží drobný hmyz. Může být sice neškodný, ale kdo by chtěl mít doma farmu broučků, že? Nezřídka se také stává, že se hmyzáci rozšíří i na další domácí rostliny a pustí se do jejich listů. Zbavit se jich můžete mechanicky, například osprchováním, nebo s použitím speciálních přípravků, s jejichž výběrem vám poradí v květinářství.

Žloutnutí listů je přirozené

Po přesunu letněných rostlin do vnitřních prostor se může stát, že jim začne žloutnout listí, nezřídka také opadávat, což je časté například u fikusů. Největší chybou nezkušených pěstitelů pak bývá, že rostliny začnou horlivě zalévat a hnojit v domnění, že jim něco chybí. Ony se zotaví, dejte jim čas. Jinak rostliny před zimou nepotřebují žádnou výraznější péči, i přesazování si nechejte až na jaro.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47