Sůl je výborná nejen k dochucování jídla. V domácnosti dokáže velké věci

 Ostatní 
30. října 2019 15:21 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sůl dokáže v domácnosti zázraky Depositphotos
Sůl mají doma patrně všichni, protože je potřeba s ní dochutit jídlo. Bez ní byste se v kuchyni neobešli. Možná pro vás bude překvapením, že má ještě několik dalších praktických využití. Nemusíte s ní pouze solit pokrmy.

Sůl je v domácnosti nepostradatelná. Můžete s ní dochutit jídlo, ale neměli byste to přehánět. Přílišná konzumace soli totiž neprospívá zdraví. Sůl může být užitečná i jinak než v kuchyni. Pomůžete vám třeba s odstraněním červeného vína.

Červené víno

Vylili jste na sebe červené víno? To se stane alespoň jednou za život téměř každému. Není to žádná tragédie, pokud víte, jak se červené skvrny zbavit. Nejjednodušeji půjde odstranit, když bude ještě čerstvá. Stačí mít po ruce vodu a sůl.

Nejdříve oblečení na zašpiněném místě polijte vodou a hned poté na něj nasypte malou hromádku soli. Sůl nechte působit zhruba patnáct minut a následně oblečení jemně promněte a sůl odstraňte. Skvrna by měla být pryč. Nakonec ještě oblečení opláchněte vodou, můžete ho klidně dát ještě do pračky.

Zapáchající boty

Pokud chodíte celý den v jedněch botách, není nic neobvyklého na tom, že vám zapáchají. Jde o poměrně trapnou záležitost, když se musíte někde vyzouvat. Tuto potíž však lze vyřešit poměrně snadno.

Nasypte si hromádku soli do boty a nechte ji tam přes noc. Ráno ji vysypejte. Uvidíte, že zápach bude pryč a můžete si své boty zase nazout.

Znečištěná trouba

Když pečete v troubě často, rychle se zašpiní. S mastnotou se těžko bojuje, obvykle ji musíte dlouho drhnout, abyste z ní špínu dostali pryč. Zapomeňte na všechny chemické prostředky, vystačíte si s kuchyňskou solí. Na mastné fleky nasypte sůl a trochu je hadrem, houbičkou či drátěnkou vydrhněte. S ní vám to půjde snáz.

Pokud v troubě máte připáleniny, nasypte na ně větší vrstvu soli a zapněte troubu na nejvyšší stupeň zhruba na dvacet minut. Po vypnutí nechte troubu vychladnout a poté vám připečené kousky půjdou snadno dolů.

Žluté fleky od potu

Žluté fleky jsou vidět především na bílých tričkách. Stačí, abyste někam spěchali a snadno se zpotíte i v podzimním počasí. Bohužel vám v podpaží vzniknou žluté skvrny, se kterými si pračka úplně neporadí. Zachrání vás sůl.

Nasypte hrst soli do litru vody a nechte ji rozpustit. Tričko do slané vody namočte a nechte ho tam přes noc. Ráno bude skvrna od potu pryč. Dále čtěte: Jak vybělit zašlé prádlo?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve