Činčila vás dostane velkýma očima a heboučkým kožíškem. Na mazlení ale příliš vhodná není

 Mazlíčci 
25. listopadu 2019 09:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každá činčila se ráda pomazlí Depositphotos
Činčila je krásné zvíře. Dostane vás velkýma očima a hebkým kožíškem. Není to ale mazlíček pro každého, protože je plachá. Počítejte s tím, že není úplně na mazlení a raději než na klíně nebo v náručí se bude schovávat za nábytkem.

Činčila je velká kolem 30 centimetrů, až 20 centimetrů může měřit ocas. Váha se obvykle vleze do jednoho kilogramu. Barvu srsti má světle až tmavě šedou. Obecně se dožívá 10 až 15 let, jsou ale i výjimky, jejichž věk se dostane k 20 letům.

Chvíli neposedí

Pokud chcete zvířátko na mazlení, měli byste pořízení činčily zvážit. Je totiž velmi plachá. Těžko tak od ní můžete očekávat, že vám bude nehnutě sedět na gauči u nohy a vy si ji budete hladit. Raději bude poskakovat po nábytku nebo se za ním rovnou schovávat. Občas se tak může stát, že budete zvíře hledat a ono si s vámi bude vesele hrát na schovku.

Činčila se nedá úplně ochočit, záleží ale na povaze jedince. Pokud se však vyleká, může vás i pokousat. Proto není úplně vhodná k dětem a obzvlášť ne k těm úplně malým. Nehodí se ani k dalším zvířatům. Kočka nebo pes by ji mohli stresovat, ale najdou se i případy, kdy se mohou přátelit. Nedávejte ji ani do jedné klece s králíkem nebo morčetem. U činčil můžete chovat i více kusů, u stejného pohlaví ale pozor na možné boje o teritorium.

Počítat musíte s tím, že činčila je v noci aktivní. Proto se může stát, že bude dělat rámus, takže se v noci nevyspíte. Vhodné proto není pořizovat ji do malého bytu, kde by mohlo být její noční dovádění slyšet v každém koutě. Měla by mít samostatný prostor.

Činčila je pohyblivé zvíře, které potřebuje mít možnost skákat a běhat. Pořiďte jí proto velkou klec s větvemi a poličkami, kde se může pravidelně pohybovat. Je potřeba ji ale také občas pustit v pokoji, aby se mohla proběhnout. Nebuďte překvapení, pokud zvíře něco ohlodá. Schovejte proto elektrické kabely a jedovaté rostliny, v opačném případě může být problém na světě.

Koupací písek

V kleci nesmí chybět domeček, ve kterém je možné se schovat, a miska se speciálním koupacím pískem, který činčily používají k očišťování. Zvíře totiž nemůžete koupat ve vodě, dávejte si na to pozor. Speciální písek koupíte ve zverimexu. Obyčejný písek nedávejte kvůli hrozícímu zranění.

Bedliví musíte být u stravy, protože trávicí ústrojí činčil je velmi citlivé. Základem stravy je seno, které ale nesmí být vlhké. Další složku tvoří granule a voda, která by měla být každý den čerstvá a v umyté napáječce. Různé pamlsky jim dávejte jen občas, hodí se například sušené bylinky nebo sušené ovoce. O křečkovi jsme psali zde.

Témata: zvíře, činčila, strava
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod