Pořiďte si domů tavnou pistoli. Dokážete s ní zázraky

 Dílna 
16. února 2020 12:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fantazii se meze nekladou Depositphotos
Užitečná pomůcka v podobě tavné pistole usnadní práci v domácnosti i dílně. Lehce s ní přilepíte odštíplý roh rámečku, vyrobíte či naaranžujete dekorativní předměty nebo provedete nejrůznější opravy.

Pořídit si můžete tavnou lepicí pistoli připojenou na elektrickou síť, do napájecího stojanu nebo na baterie. Ať už zvolíte jakýkoliv typ, princip je velmi jednoduchý. V rukojeti je umístěn spínač teploty, do zadní části pistole se zasouvají tavné tyčinky, které se uvnitř při teplotě 120 až 200 °C roztaví. Roztavená hmota se pak stiskem spouště vytlačuje tryskou na předměty, které chcete vzájemně slepit. Po ztuhnutí vytvoří pevný spoj. Myslete však na to, že je teplotně vratný, je tedy potřeba přihlédnout k teplotě tavení lepidla pro daný účel, aby se spoj teplem nemohl rozlepit.

Dřevo, karton i keramika

Tavnými tyčkami lze spojovat prakticky všechny materiály, pokud jejich bod tání není nižší než teplota roztaveného plastu. Pistoli se nemusíte bát použít například na dřevo, kartony, keramiku, tkaniny i koberce. Lepené plochy musejí být suché a čisté. Teplota by při nanášení lepicí hmoty neměla být nižší než 10 °C. Roztavenou hmotu lze nanášet buď bodově nebo v delších liniích. Různé rozměry trysek umožňují nanesení velmi tenké a jemné vrstvy lepidla, ale i větší množství lepicí hmoty, která může posloužit jako mimořádně pevná a stabilní výplň dutin či prasklin.

Součástí konstrukce některých pistolí je stojánek, který umožní odložit zařízení v pauzách mezi lepením. Pokud ve výbavě není, je třeba odkládat zahřátou pistoli na nehořlavou podložku tak, aby horká tryska nepoškodila lepený předmět nebo nezpůsobila zranění. Pokud se však přeci jen stane, že roztavená hmota ukápne na kůži, na nic nečekejte a lepidlo, pokud je to možné, ihned odstraňte. Zraněné místo zchlaďte a okamžitě vyhledejte pomoc lékaře. Jak připravit byt či dům k prodeji, jsme psali zde.

Tavné pistole nejsou drahou investicí, pořídíte je do dvě stě korun. Tyčinky s lepidlem se prodávají buď po jednotlivých kusech, nebo v ekonomicky výhodnějším balení, například po deseti kusech. S cenou se rozhodně za balení vlezete do sta korun. Na výběr jsou i barevná lepidla nebo směsi s dekorativními efekty, které využijete například pro aranžérské práce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod