Vydlabejte si dýňovou dekoraci. Poradíme vám jak na to!
Dům
09. října 2015 23:41
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
V říjnu propuká po celém světě dýňové šílenství a přípravy na Halloween. / Wikimedia Commons/Veganbaking.net
Výzdoba a dekorace vyrobené z dýní jsou v současné době velmi populární. Jako stylovou dekoraci ji využívají především restauratéři, hoteliéři, ale najdeme ji v domácnostech, kde zdobí obývací pokoje i poličky.
Vydlabejte si svou dýni
Hitem každé podzimní sezony je výroba halloweenských dýní, které ozdobí a zkrášlí zahradu i dům. Dýni zhotovte se svými dětmi, které tahle zábava jistě potěší. Svým ratolestem svěřte vytvoření dýňového» obličeje« a vy si vezměte na starost samotné vyřezávání pomocí ostrého nože. Až uvnitř vašeho výtvoru zapálíte svíčku, budete mít radost všichni.
● Potřebujete: Velkou dýni, papírovou šablonu, ostrý nůž a lžíci, fix, čajové svíčky, zápalky, pro tvorbu malých a ozdobných otvorů ještě i hřebík nebo špejli.
1. Ke zdobení dýně využijte buď šablonu, nebo vlastní fantazii. Pokud máte šablonu, přilepte ji na dýni a fixem obkreslete motiv. Ti zručnější si oči, nos či ústa mohou nakreslit sami.
2. Odřízněte horní část dýně se stonkem, očistěte od semínek a odložte. Později tenhle poklop ještě využijete.
3. Vydlabejte lžící semínka a obsah dýně, který později můžete zužitkovat v kuchyni. Při dlabání se vyřádí především děti.
4. Připravte si opět ostrý nůž a s jeho pomocí opatrně vyřežte vyznačené otvory.
5. Do vydlabané a vyřezané dýně vložíme zapálenou svíci a přiklopíme vyřezaným vrškem se stopkou. Dýni si postavte na zahradu nebo do okna. Až se setmí, připraví vám zářivé divadlo.
Jak prodloužit životnost vyřezané dýně?
Rychlé vysušování, ke kterému přispívá svíčka uvnitř, ubírá dýním na kráse hned druhý den.
Pokud si je chcete uchovat déle, namočte je na několik hodin do vody. Další metodou je ihned po vydlabání a vyřezání potřít všechny řezné plochy vazelínou, která brání dehydrataci a dýni na chvilku „zakonzervuje“ . Hodí se, pokud si dýně chcete připravit trochu v předstihu.
Zužitkujte semena i dužinu
Vydlabanou dužninu a vyřezané kousky zbavené kůry (stačí hrnek) zase použijte na náplň do štrůdlu/závinu, případně na koláč. Stačí dužninu lehce povařit a po vychladnutí rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Zjemnit ji můžete přidáním zakysané smetany nebo žervé, osladit medem a okořenit trochou mleté skořice (někdo přidává i špetku hřebíčku a zázvoru). Přidat můžete i nasekané ořechy a rozinky. Aby se vám náplň v závinu neroztékala, stačí do ní přimíchat lžíci ovesných vloček, které přebytečnou tekutinu vsáknou.
Vybraná dýňová semínka propláchněte vodou a nechte usušit. Dají se konzumovat bez dalších úprav nebo pražená, protože mají příjemnou oříškovou chuť. Jsou výborná například do salátů či do pečiva. Neuděláte chybu, protože jsou bohatá na minerály, nejvíce na zinek, a současně i na vitamíny (E, A, D, skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny.
Vydlabejte si svou dýni
Hitem každé podzimní sezony je výroba halloweenských dýní, které ozdobí a zkrášlí zahradu i dům. Dýni zhotovte se svými dětmi, které tahle zábava jistě potěší. Svým ratolestem svěřte vytvoření dýňového» obličeje« a vy si vezměte na starost samotné vyřezávání pomocí ostrého nože. Až uvnitř vašeho výtvoru zapálíte svíčku, budete mít radost všichni.
● Potřebujete: Velkou dýni, papírovou šablonu, ostrý nůž a lžíci, fix, čajové svíčky, zápalky, pro tvorbu malých a ozdobných otvorů ještě i hřebík nebo špejli.
1. Ke zdobení dýně využijte buď šablonu, nebo vlastní fantazii. Pokud máte šablonu, přilepte ji na dýni a fixem obkreslete motiv. Ti zručnější si oči, nos či ústa mohou nakreslit sami.
2. Odřízněte horní část dýně se stonkem, očistěte od semínek a odložte. Později tenhle poklop ještě využijete.
3. Vydlabejte lžící semínka a obsah dýně, který později můžete zužitkovat v kuchyni. Při dlabání se vyřádí především děti.
4. Připravte si opět ostrý nůž a s jeho pomocí opatrně vyřežte vyznačené otvory.
5. Do vydlabané a vyřezané dýně vložíme zapálenou svíci a přiklopíme vyřezaným vrškem se stopkou. Dýni si postavte na zahradu nebo do okna. Až se setmí, připraví vám zářivé divadlo.
Jak prodloužit životnost vyřezané dýně?
Rychlé vysušování, ke kterému přispívá svíčka uvnitř, ubírá dýním na kráse hned druhý den.
Pokud si je chcete uchovat déle, namočte je na několik hodin do vody. Další metodou je ihned po vydlabání a vyřezání potřít všechny řezné plochy vazelínou, která brání dehydrataci a dýni na chvilku „zakonzervuje“ . Hodí se, pokud si dýně chcete připravit trochu v předstihu.
Zužitkujte semena i dužinu
Vydlabanou dužninu a vyřezané kousky zbavené kůry (stačí hrnek) zase použijte na náplň do štrůdlu/závinu, případně na koláč. Stačí dužninu lehce povařit a po vychladnutí rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Zjemnit ji můžete přidáním zakysané smetany nebo žervé, osladit medem a okořenit trochou mleté skořice (někdo přidává i špetku hřebíčku a zázvoru). Přidat můžete i nasekané ořechy a rozinky. Aby se vám náplň v závinu neroztékala, stačí do ní přimíchat lžíci ovesných vloček, které přebytečnou tekutinu vsáknou.
Vybraná dýňová semínka propláchněte vodou a nechte usušit. Dají se konzumovat bez dalších úprav nebo pražená, protože mají příjemnou oříškovou chuť. Jsou výborná například do salátů či do pečiva. Neuděláte chybu, protože jsou bohatá na minerály, nejvíce na zinek, a současně i na vitamíny (E, A, D, skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny.
Kam dál?