Je čas vysadit rajčata. Víme, jak si vypěstovat zdravé a silné sazeničky

 Zahrada 
13. března 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šťavnatá rajčata vypěstujete ze semínek Depositphotos
Pěstování rajčat není nijak zvlášť náročné, pokud ale toužíte mít opravdu kvalitní úrodu, je třeba dodržet několik zásad. Kdo si chce rajčata vypěstovat od semínka, má nejvyšší čas je zasadit.

O tom, že domácí zelenina chutná nejlépe, není pochyb. Začátkem března je ideální čas na výsev rajčat. Pěstování rajčat od semínka skýtá několik výhod. Ta asi největší spočívá v tom, že máte opravdu velký výběr odrůd, což se u vzrostlých sazenic říct nedá.

Bylinný nálev posílí rostlinky

Obecně platí, že semena rajčat je ideální zasadit asi dva až tři měsíce před tím, než budete moci sazeničky vysadit ven. Pokud chcete klíčení uspíšit, dopřejte jim více tepla a také semínka před zasazením pořádně namočte. Když navíc k máčení semen použijete bylinky, zvýšíte odolnost budoucích rostlinek vůči nejrůznějším chorobám.

  • Heřmánek ochrání sazeničky před houbovými nemocemi, plísněmi a bakteriemi.
  • Přeslička dodá rostlince křemík a tím ji celkově posílí.
  • Kozlík lékařský, pampeliška či kopřiva zase změkčí obal semen a podpoří růst prospěšných mikroorganismů. Všechny tyto byliny zvýší obranyschopnost mladých rostlinek. Kozlík ještě navíc podpoří také odolnost vůči chladu.

Příprava nálevvu je docela snadná, z bylin v podstatě připravte čaj, ale silnější. Na 1 dcl vařící vody použijte třeba polévkovou lžíci bylin. Nálev měňte tak dvakrát až třikrát denně a než namočíte semínka do nového výluhu, vždy je nechejte chvíli na vzduchu, Neměla by ale zaschnout. Máčejte je přibližně den nebo dva.

Lehký substrát

Jakmile máte semínka připravená, vysejte je do lehkého substrátu. K dostání je i speciální substrát pro výsev a množení. Použít ale můžete také směs listovky a perlitu. O tom, jak vyrobit listovku, jsme psali zde. Semínka by měla být zasazena asi půl centimetru hluboko a je třeba zeminu stále udržovat vlhkou. Od sebe by měla být semena vzdálená přibližně 1 - 1,5 cm. Nejrychleji vyklíčí semínka při teplotě 25 °C. Výsevní misku či truhlík ještě můžete přikrýt tenkou děravou průhlednou fólií.

Uberte teplotu

Jakmile ze země vyraší sazeničky, měly byste teplotu snížit, a to ideálně na 15 - 20 °C. Nyní budou potřebovat hlavně světlo. Pokud by neměly dostatek světla a pokud by v místnosti bylo výrazně tepleji, začaly by se sazeničky vytahovat, což není žádoucí. Můžete sazeničky také přisvítit umělým světlem. Ale pozor, na světle by sazenice rajčat neměly být déle než 14 hodin, malé rostlinky totiž potřebují i čas na odpočinek.

Substrát by měl být stále mírně vlhký a jednou za týden můžete do zálivky přidat i hnojivo, pro tento účel se hodí minerální hnojivo pro natartování růstu.

Včas otužujte

Pro sazenice rajčat je velmi důležité začít brzy s jejich otužováním. Rostlinám proto často větrejte a dávejte je, pokud nejdou teploty k nule, přes den otužovat i ven. Do fóliovníku pak sazeničky vysazujte v dubnu, do volné půdy pak stejně jako papriky v polovině května po „zmrzlých“.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47