Odolejte psím očím a odnaučte svého psa loudit

 Mazlíčci 
17. března 2020 09:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psi mají bravurní schopnost přesvědčit vás, že "trpí" Depositphotos
Sedne si k vám při vaření nebo u jídla, dívá se smutně tak, že byste mu hodili korunu. I když on by raději kousek vašeho jídla. Loudění u psů není nic neobvyklého, ale ne každému je to příjemné, například návštěvám. Odnaučování je delší proces, ale při troše trpělivosti to jistě zvládnete.

Pes se přirozeně zajímá o dění kolem jídla, tedy o vaření nebo o to, když jíte. Jestli jste mu navíc někdy něco od stolu hodili, nemá důvod u vás nebýt a nečekat, jestli mu opět něco dáte.

Nenechejte se hypnotizovat

Někteří pejsci jsou u této činnosti alespoň potichu a téměř o nich nevíte. Jiní ale vydávají různé zvuky, kňučí, poštěkávají, motají se kolem, naskakují na vás nebo návštěvy. Po okřiknutí se na chvíli stáhnou, ale velmi rychle se vrátí k urputnému hypnotizování. V horším případě by se ale také mohlo stát, že na sebe v nestřežené chvíli strhnou něco horkého.

Pes není popelnice

Když si chystáte suroviny na vaření, často máte různé odřezky masa, kousky zeleniny a podobné věci, které dříve končily v tlamě vašeho miláčka. Pro příště si tyto suroviny odložte bokem a dejte mu je v rámci jeho běžné stravy, tedy do jeho misky a v určený čas. Pokud vám pes při vaření vyloženě zavazí, pošlete ho na místo, a když se po chvíli u vás zase objeví, důsledně trvejte na svém příkazu.

Totéž platí, když stolujete. Asi budete muset párkrát vstát, ale pes se rychle naučí, že vás nemá rušit, jen musíte být důslední. Při vaření nebo stolování také se psem nekomunikujte a neudržujte s ním oční kontakt, což je pro většinu psů něco jako výstřel startovní pistole. Psovi je také vhodné jeho krmení dávat až po vašem jídle, aby si uvědomil vaši společenskou nadřazenost.

Důslední musí být všichni

Pokud se vám nebude dařit loudění eliminovat, můžete zkusit drsnější metodu. Pejska na dobu vaření nebo jídla dejte do jiné místnosti za ohrádku nebo dveře, ale bez jeho oblíbených hraček. Zjistí tak, že když nebude poslouchat, nebude ani s vámi. Důležité také bude, aby vašemu pejskovi nepřilepšovaly ani vaše návštěvy nebo vaši známí, když jste vy u nich.

Trpělivost a důslednost se vám brzy vyplatí. Některému pejskovi to může trvat déle, ale nezlobte se na něj. Uvědomte si, kolik let byl zvyklý, že mu občas něco pohodíte. Naši mazlíčci mají i další zlozvyky jako škrábání nábytku, okusování obuvi, časté štěkání a mnohé další. Podívejte se, jak se můžete zbavit těchto nepříjemných návyků

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve