Klíšťata už vytáhla do boje. Nezapomínejte chránit své domácí mazlíčky

 Mazlíčci 
21. března 2020 15:04 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejčastěji se klíště přisaje při válení psů v trávě Depositphotos
Vzhledem k teplému průběhu letošní zimy a rychlému nástupu teplého počasí začal být velmi aktivní snad nejzáludnější přírodní parazit, jakým klíště bezesporu je. Klíšťata jsou jedny z nejčastějších vnějších parazitů psů a koček. Klíště obecné je přenašečem boreliózy, anaplazmózy a viru klíšťové encefalitidy.

Lidé vědí, jak se chránit, znají různé repelenty proti parazitům, vědí, jak se oblékat do lesa. Ochraňte před klíštětem i vaše domácí mazlíčky!
 
Je dokázáno, že klíšťatům se nejlépe daří ve vlhkém prostředí a jejich přírodním zabijákem je naopak dlouhotrvající sucho. V suchých podmínkách klíšťata hynou již po 8 hodinách. V posledních letech se rozšiřují i do městských parků a zahrad. Ještě častěji než člověka napadají psy a kočky. Žijeme-li se psem v jedné domácnosti, může klíště na člověka přelézt, infekce hrozí i při odstraňování klíšťat.

Nezapomínejte na domácí mazlíčky

Onemocnění psů přenášená klíšťaty mohou mít závažné klinické příznaky, diagnostika nemusí být snadná a jejich léčba je náročná a mohou ji doprovázet různé komplikace. Samička klíšťat, které se u nás běžně vyskytují, navíc produkuje toxin, který ve větším množství způsobí těžkou slabost až neschopnost pohybu zvířete z důvodu ochrnutí pánevních končetin. V krajním případě může dojít až k ochrnutí dýchacích svalů a udušení zvířete. Nakažená klíšťata na psech navíc znamenají i riziko pro chovatele, při jejich nesprávném odstraňování může dojít k přenosu boreliózy.

Lymská borelióza

Tomuto onemocnění se často říká zkráceně borelióza a v našich podmínkách se jedná o nejčastější onemocnění zvířat i lidí přenášené klíšťaty. Boreliózu vyvolává bakterie Borrelia burgdorferi a jejímu přenosu na psa dochází za den a více po přichycení klíštěte. Přítomnost patogenu v těle zvířete vede k rozvoji chronického zánětu různých orgánů.

Příznaky onemocnění mohou být téměř neznatelné až velmi závažné. Objevit se mohou v řádu dnů, týdnů až měsíců po přisátí klíštěte. Onemocnění se u psů neprojevuje stejně jako u člověka a téměř se nesetkáváme s rozvojem typické červené skvrny v okolí přisátí klíštěte a postižením nervového systému je také spíš vzácné. U psů nejčastěji pozorujeme kulhání stěhující se z končetiny na končetinu (zánět, bolestivosti a otok kloubů), dále unavitelnost, neochotu k pohybu, bolest svalů, někdy zvětšení mízních uzlin, nevolnost, nechuť k jídlu, vzácně horečku, v těžších případech příznaky postižení ledvin, srdce a mozku (změny v chování, záchvaty křečí).

Vzhledem k tomu, že škála příznaku je velmi široká a nejedná se o jednoznačné projevy, může být stanovení diagnózy obtížné. Boreliózu lze léčit dlouhodobým podáváním antibiotik, ale léčba je dobře účinná jen v případě včasného odhalení nemoci. Pokud dojde k rozvoji chronické boreliózy, je léčba mnohem obtížnější a takové onemocnění je doprovázeno řadou vážných zdravotních komplikací (trvalé zánětlivé postižení kloubů apod.). Borelie jsou schopné přetrvávat v organismu dlouhou dobu a i pes, který nemá projevy onemocnění, může být jejich nosičem. Psy sice lze proti borelióze očkovat, ale nejúčinnějším způsobem ochrany zůstává zabránění napadení psa klíštětem, které mohou zaručit pouze spolehlivé antiparazitární přípravky.

Ochranné prostředky

Tablety

V posledních letech začínají být velmi populární tablety, které dle zkušeností chovatelů působí snad ze všech přípravků nejlépe.

Tyto tablety jsou však na předpis, proto je třeba si zajít za vaším veterinářem pro recept. Ten usoudí, zda jsou pro vašeho psa vhodným řešením. Velkou výhodou tablet je ten fakt, že antiparazitikum není vůbec v psí srsti, tudíž není ničím cítit.

Tablety jsou na rozdíl od přípravků aplikovaných na kůži dobrým řešením mimo jiné pro citlivější psy nebo psy s alergií či dermatologickými problémy. Všeobecně citlivější jsou také plemena bílé barvy, u nichž se často objevují reakce, když se jim něco aplikuje na kůži. Pokud se svým miláčkem spíte v posteli nebo máte malé děti, které na psa hodně sahají, bude pro vás tableta šikovným řešením, protože zkrátka nedochází ke kontaktu s účinnou látkou.  

Obojky

Obojky jsou rychlejším řešením situace. Najdete je totiž v každých chovatelských potřebách. Přišly na trh dříve než jiné modernější prostředky ochrany a mnoho chovatelů je na ně zvyklých. Chovatelé si obecně stěžují, že klíšťata ze svých pejsků odstraňují, i když obojek nosí. Přestože k tomuto jevu může dojít, klíště po zapití uhyne, díky látce, kterou je obojek napuštěn. Takže vašeho mazlíčka nakazit nestihne. Výhodou je zde rozhodně nižší cena, navíc vydrží po dobu až 8 měsíců, tedy po celou sezonu výskytu klíšťat. Jak bezpečně vytáhnout klíště, čtěte zde

Spot-on

Tento druh přípravku nanášíte vy či veterinář psovi přímo na kůži, a to mezi lopatky, kam si pes nedosáhne, aby přípravek slízal. Přípravek se taktéž prodává v chovatelských potřebách, některé z nich u zvěrolékaře. Důrazně však doporučujeme vše důkladně s vaším veterinářem konzultovat. Názor na spot-ony se velmi liší. Vládne však shoda mezi chovateli, že jsou efektivnější než výše zmíněné obojky.

Šampony a spreje či pudry

Jedná se spíše o alternativu určenou pro momentální využití. V případech, kdy víte, že necháte psa běhat častěji v přírodě než normálně. Na mysli máme dovolené a delší výlety. Nevýhodou je ten fakt, že ze psa je přípravek výrazně cítit.

Ať už se majitelé rozhodnou pro tu, či onu formu, prevence proti napadení klíšťaty psů a koček by měla být samozřejmostí.

Věděli jste, že díky Českému hydrometeorologickému ústavu se dá předpovídat, kde se dá očekávat nejvyšší výskyt klíšťat? Tento šikovný monitoring je pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a můžete ho využít vždy v hlavní klíšťové sezoně, tedy od března do září.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve