Mohou se psi a kočky nakazit koronavirem?

 Mazlíčci 
22. března 2020 07:57 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Existuje jeden případ psa, který se nakazil koronavirem  Depositphotos
Koronavirus momentálně děsí patrně celou planetu. Česká republika není výjimkou. Nakažených lidí přibývá denně po desítkách. A to zatím pouze těch, kteří byli otestovaní. Lidé, kteří nenavštívili postižené zahraniční země, mnohdy ani na otestování nemají nárok. Není tedy divu, že lidé začínají panikařit a mají dokonce strach i o své mazlíčky. Mohou se domácí mazlíčci také koronavirem nakazit?

Český národ má velmi rád zvířata. Téměř v každé domácnosti se vyskytuje pes, kočka či obě zvířata. Spousta Čechů se nyní nachází v karanténě a někteří momentálně bojují s koronavirem. Otázka, zda ho lze přenést na kočky a psy, je rozhodně na místě.

Pes nakažený koronavirem

Ve světě se objevil první a zatím jediný případ nakaženého psa koronavirem. Došlo k tomu v Hongkongu. Chytil ho patrně od své nakažené majitelky. Ta se nejspíše dotkla nějaké předmětu, který pes olíznul. Jde konkrétně o psí plemeno pomeranian.

Poté, co onemocněla majitelka, byl pes převezen do zařízení pro karanténu zvířat. Tam mu byly udělány výtěry z nosu a krku. Test potvrdil slabou pozitivitu koronaviru. Znamená to, že šlo pouze o povrchovou nákazu. Stopy koronaviru se mu zachytily na nose a v ústech.

Strávil nějakou chvíli v karanténě, nejevil žádné příznaky nemoci a byl propuštěn domů. Záhy však zemřel, dožil se sedmnácti let. Majitelka si nepřeje pitvu, takže není možné zjistit, co bylo příčinou úmrtí. Karanténa pro něj byla pravděpodobně velmi stresujícím zážitkem. 

Není se čeho bát

Ačkoliv se objevil zatím jeden případ nakaženého psa, podle Světové zdravotnické organizace není důvod k panice. Momentálně neexistuje žádný zaznamenaný důkaz o tom, že pes či kočka mohou přenášet koronavirus na člověka.

COVID-19 se šíří skrze kapičky, které přenáší nakažená osoba během mluvení, kašlání či kýchání. Odborníci se shodují, že přenesení koronaviru na psa bylo způsobeno silně kontaminovaným prostředím, ve kterým pobývala nakažená majitelka psa.

Dodržování hygienických zásad

U koček zatím nebyl zaznamenán jediný případ onemocnění koronavirem. Nakažený pes byl výjimečný případ, takže se tím neděste. Stačí, když budete dodržovat důkladná hygienická opatření. Po každém kontaktu se zvířetem si vždy pečlivě umyjte ruce. Zjistěte, jak na to.

Pokud s vámi bydlí v jedné domácnosti, bude patrně těžké toto opatření dodržet, ale snažte se o to. Často dezinfikujte různé povrchy v domácnosti. Nezapomeňte na kliky u dveří či vodovodní kohoutky.

Pokud s vámi mazlíček sdílí byt, dezinfikujte často i podlahu, abyste ho udrželi v čistém prostředí. Měňte v krátkém časovém intervalu ložní prádlo a nezapomeňte vašemu mazlíčku čistit pelíšek. Psi mohou samozřejmě nastydnout. Pokud budete mít podezření na nějakou nemoc, zavolejte svému zvěrolékaři a domluvte se s ním na dalším postupu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve