Zbavte se stresu mlsáním vlašských ořechů v karamelu!
Ostatní
17. října 2015 21:49
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Vlašské ořechy zařaďte v čase podzimních plískanic do jídelníčku už proto, že obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku. / Wikimedia Commons/Fir0002/Flagstaffotos
Ořechy jsou obecně zdrojem rostlinných olejů, vitaminů skupiny B, nezbytných minerálních látek (draslíku, vápníku a fosforu). Především si je však ceníme pro jejich chuťové kvality umožňující jejich široké využití v kuchyni. Vzhledem k vyššímu obsahu olejů jsou náročnější na skladování.
Jak na tvrdé ořechy
Tvrdé ořechy snadno rozlousknete, když je zalijete vroucí vodou a necháte přiklopené 15 minut stát. Půlky pak půjdou oddělit nožem a jádra zůstanou celá.
Jak oživit staré ořechy?
Staré vlašské ořechy se špatně loupají a vůbec mají takovou zatuchlou chuť. Pět dní před louskáním je namočte do osolené vody. Výsledek vás hodně překvapí.
Díky namočení probudíme v ořechách spící enzymy. Pro aktivaci enzymů v ořechách a semenech existuje velmi jednoduchý postup. Ořechy a semena očistíte a properete ve vodě. Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat a tak by nepříjemně změnila chuť. Pak už je pouze vložíte do nádoby s destilovanou nebo přefiltrovanou vodou a necháte 5 až 30 hodin namočené.
5 tipů, kde všude využít vlašské ořechy
1. Své nezastupitelné místo mají především v kuchyni. Používají se v moučnících, nejčastěji pak do vánočního cukroví. Můžete je ale chroupat místo brambůrek, a pokud tak děláte, děláte dobře. Vlašské ořechy jsou nutričně nabušené. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, kvalitní bílkoviny a malé procento sacharidů.
2. Hubnete a cvičíte? Tak nezapomeňte pravidelně chroupat vlašáky. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci svalů. Obsahují také zinek, který je nezbytný pro fungující imunitu.
3. Vlašáky léčí kašel! Stačí si z nich udělat čaj, popíjet ho třikrát denně a po dvou dnech se vám uleví. Jak na něj? Asi deset ořechů roztlučte a skořápky namočte do půl litru vody. Nechte alespoň dvanáct hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povařte 15 minut, sceďte a můžete popíjet. Dosladit můžete medem.
4. Jste ve stresu nebo vás trápí úzkostné stavy? Zažeňte je hrstkou ořechů! Pravidelná konzumace působí pozitivně na psychiku. Kromě toho dokáží předcházet únavě.
5. Až budete ořechy sbírat, natrhejte si i pár listů ořešáku. 100 gramů listů povařte v litru vody, plamen stáhněte a nehte louhovat pod pokličkou asi 15 minut, pak sceďte. Odvar se dá využívat jako obklad na otoky, vytahuje hnis a hojí rány. Působí také při padání vlasů – odvarem si stačí třikrát týdně masírovat pokožku hlavy. Omezuje nadměrné pocení, stačí odvar přidat do koupele.
Vlašské ořechy v karamelu
Potřebujete: 1 lžíci másla, ¼ hrnku cukru krupice, 1 hrnek vlašských ořechů, ½ lžičky skořice
Postup: Na pánev dejte máslo, cukr, ořechy i skořici a za stálého míchání (výborně to jde silikonovou stěrkou), aby se ořechy rovnoměrně obalily, nechte cukr rozpustit na karamel. Rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Nasekané ořechy v karamelu můžete použít na zmrzlinu a dezerty, v celku jsou pak výborným sladkým zobáním.
Jak na tvrdé ořechy
Tvrdé ořechy snadno rozlousknete, když je zalijete vroucí vodou a necháte přiklopené 15 minut stát. Půlky pak půjdou oddělit nožem a jádra zůstanou celá.
Jak oživit staré ořechy?
Staré vlašské ořechy se špatně loupají a vůbec mají takovou zatuchlou chuť. Pět dní před louskáním je namočte do osolené vody. Výsledek vás hodně překvapí.
Díky namočení probudíme v ořechách spící enzymy. Pro aktivaci enzymů v ořechách a semenech existuje velmi jednoduchý postup. Ořechy a semena očistíte a properete ve vodě. Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat a tak by nepříjemně změnila chuť. Pak už je pouze vložíte do nádoby s destilovanou nebo přefiltrovanou vodou a necháte 5 až 30 hodin namočené.
5 tipů, kde všude využít vlašské ořechy
1. Své nezastupitelné místo mají především v kuchyni. Používají se v moučnících, nejčastěji pak do vánočního cukroví. Můžete je ale chroupat místo brambůrek, a pokud tak děláte, děláte dobře. Vlašské ořechy jsou nutričně nabušené. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, kvalitní bílkoviny a malé procento sacharidů.
2. Hubnete a cvičíte? Tak nezapomeňte pravidelně chroupat vlašáky. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci svalů. Obsahují také zinek, který je nezbytný pro fungující imunitu.
3. Vlašáky léčí kašel! Stačí si z nich udělat čaj, popíjet ho třikrát denně a po dvou dnech se vám uleví. Jak na něj? Asi deset ořechů roztlučte a skořápky namočte do půl litru vody. Nechte alespoň dvanáct hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povařte 15 minut, sceďte a můžete popíjet. Dosladit můžete medem.
4. Jste ve stresu nebo vás trápí úzkostné stavy? Zažeňte je hrstkou ořechů! Pravidelná konzumace působí pozitivně na psychiku. Kromě toho dokáží předcházet únavě.
5. Až budete ořechy sbírat, natrhejte si i pár listů ořešáku. 100 gramů listů povařte v litru vody, plamen stáhněte a nehte louhovat pod pokličkou asi 15 minut, pak sceďte. Odvar se dá využívat jako obklad na otoky, vytahuje hnis a hojí rány. Působí také při padání vlasů – odvarem si stačí třikrát týdně masírovat pokožku hlavy. Omezuje nadměrné pocení, stačí odvar přidat do koupele.
Vlašské ořechy v karamelu
Potřebujete: 1 lžíci másla, ¼ hrnku cukru krupice, 1 hrnek vlašských ořechů, ½ lžičky skořice
Postup: Na pánev dejte máslo, cukr, ořechy i skořici a za stálého míchání (výborně to jde silikonovou stěrkou), aby se ořechy rovnoměrně obalily, nechte cukr rozpustit na karamel. Rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Nasekané ořechy v karamelu můžete použít na zmrzlinu a dezerty, v celku jsou pak výborným sladkým zobáním.
Kam dál?