Využijte čas strávený doma prací na zahradě

 Zahrada 
22. března 2020 11:52 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Každá zahrada potřebuje svou péči Depositphotos
Kvůli koronaviru a státním nařízením zavřela divadla, restaurace a další podniky, takže lidé musejí trávit čas doma. Pokud není někdo knihomol nebo televizní maniak a raději tráví čas na vzduchu, může využít volný čas prací na zahradě. Správnému zahrádkáři nesmí chybět nářadí jako motyka, rýč nebo hrábě.

Záleží, jakou práci budete chtít dělat, jestli například něco sázet, nebo pečovat o zeleň. Při práci na zahradě se ale neobejdete bez motyky, rýče, vidlí, ale potřeba jsou také hrábě. Hodí se i zahradní nebo pákové nůžky, pilka a lopata. Vhod přijdou i kolečka.

Hrabání listí

Lopatu využijete k nakládání zeminy a dalších materiálů. Na přehazování kompostu jsou vhodné kompostové vidle, pro pletí a okopávání zase motyka. Hrábě využijete při hrabání listí, ale i při kypření půdy.

Důležitá je péče o dřeviny. Na odstranění tenčích větviček stačí zahradní nůžky do jedné ruky. Pro stříhání silnějších větví už ale musíte mít pákové nůžky. Pro ošetření stromu je nutná zahradní pilka. Pokud sekáte dřevo například na letní grilování, ale i na zimu, hodit se bude minimálně sekera nebo kalač známý také jako pantok, což je sekera asi s metr dlouhým topůrkem, takže se s ní lépe sekají velké špalky.

Nezapomeňte také na konev, se kterou budete zalévat zahradu a záhony. Obsah konve bývá od pěti do deseti litrů. Pro větší plochy se hodí spíš zahradní hadice, jinak byste se s konví uchodili a nadřeli se.

Nářadí by mělo být z kvalitního materiálu. Na násady se hodí z kompozitu nebo z tvrdého dřeva. Pracovní část je vhodná z nerezové oceli nebo z kovu s antikorozní úpravou. Nářadí by mělo správě sedět v ruce, aby se pohodlně drželo. Důležitá je i hmotnost. Čím je menší, tím méně budete unavení.

Dobrá údržba

Aby nářadí vydrželo, musíte se o něj dobře starat. Základem je očištění od zeminy a vysušení od vody, aby nerezavělo. Potřebné je vhodné skladování. Kůlna nebo zahradní domek by měl být suchý a v ideálním případě i vytápěný. Každý kus nářadí by měl mít své místo nebo být zavěšený na poličce. Není vhod neočištěné nářadí hodit jen tak do kouta spolu s dalšími kusy.

Zapomínat nesmíte ani nabroušení ostří, kontrolu toho, jestli nářadí dobře drží, a na natírání olejem. Veškerá údržba se vyplatí, protože prodlouží životnost nářadí. Tím pádem ušetříte vlastní kapsu a budete na zahradě pracovat s kvalitním nářadím. Pokud jste náročnější, můžete sáhnout už k elektrickým vymoženostem, jako je sekačka na trávu, křovinořez nebo motorová pila. O trendech pro zahradu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008