Květen je ideální doba pro výsadbu okurek. Tipy pro bohatou úrodu

 Zahrada 
01. května 2020 15:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pří pěstování okurek je potřeba dodržet několik zásadních pravidel Depositphotos
Květen je ideální doba pro výsadbu okurek. Co dělat, abyste měli letos bohatou úrodu a nezničila vám rostliny plíseň? Zkuste tyto triky.

Kdo chce úspěšně pěstovat okurky, musí dodržet určitá pravidla. Kdo je nezná, může být zklamaný tím, že úroda není podle představ. Proto, pokud jste začátečníci, mohou se vám hodit tyto následující rady, díky nimž budou i vaše okurky dokonalé.

Proč květen

I když už jsou teploty v těchto dnech vysoko, přeci jen počkejte s výsevem okurek na půlku května. Důvod je prostý. V tomto období teploty dosahují 15 stupňů Celsia, a to dlouhodobě, v noci již neklesají k bodu mrazu. Do té doby máte dostatek času si připravit záhony, aby v nich půda byla kyprá a doplněna kvalitním hnojem.

Jakou zvolit odrůdu

Okurek je celá řada odrůd. K těm oblíbeným patří Regina F, která je také odolnější proti okurkové plísni, nebo Admire F1, Jitka F1 a Lada F1. To, co může některým zahrádkářům na nich vadit, je to, že jejich povrch je obalen drobnými ostny, což může při sklizni některým vadit. Proto, pokud hledáte jemnoostné nakládačky, zvolte odrůdy Fatima F1, Bohdana F1, Karolina F1 nebo Milena F1. Pokud máte zvolenou odrůdu a připravený záhon, můžete jít sadit.

Na vodu

Pokud jste ještě o tomto způsobu výsevu neslyšeli, určitě stojí za to jej vyzkoušet. Motyčkou udělejte na záhonu mělkou rýhu. Do ní nalijte vodu a až se vsákne, nasypejte do ní semena a zahrňte suchou zeminou. Další zálivka není nutná, ale vzhledem k panujícícmu suchu rozhodně neškodí.

Vertikální záhon

V posledních letech se setkává s velkou oblibou také vertikální pěstování. I když se hodí spíše pro menší typ zahrad, určitě stojí za to jej vyzkoušet. Důvodů je hned několik. Porost je lépe provětráván, listy rychleji osychají, snadnější je i chemická ochrana a hlavně, okurky jsou zdravější a začínají dříve plodit. Na dřevěný rám nebo svisle postavené latě napněte zhruba ve dvoumetrové vzdálenosti pletivo s oky nejlépe 10 x 10 cm. Rostliny musíte od začátku navádět do jednotlivých ok sítě.

Klíčení je základem

Pokud si netroufáte na klasický výsev, můžete jít formou předpěstování. Nechejte si naklíčit semena. Zde se postup nijak neliší od jiných plodin. Základem je v tomto směru vlhká gáza nebo jiná textilie. Na tu položte semena a dejte na teplé místo. Udržujte stabilní vlhkost, dokud se nezačnou objevovat první klíčky. Jakmile mají rostliny první pravé lístky, můžete je přesadit.

Následná péče

Na okurky rozhodně nejděte se studenou zálivkou. Tu nemají rády ani  lilky, papriky či melouny. Volte raději odstátou, nejlépe dešťovou vodu. Zálivku směřujte ke kořenům, snažte se vyhnout listům, protože tímto byste podpořili tvorbu plísně. Pokud se vám během růstu přeci jen objeví, zkuste těchto pár triků, o který jsme psali zde. Na začátku pěstování je vhodné zalévat zhruba jednou týdně. Potom, když začnou plodit, je vhodné zalévat asi jednou za tři dny. Nezapomeňte také na pravidelné hnojení. Větší intenzita přihnojování by měla nastat ve chvíli, kdy okurky začnou plodit a je třeba zajistit, aby plody byly velké, zdravé a chutné.

Měňte místo

Pokud plánujete, že se budete pěstování okurek věnovat dlouhodobě a pravidelně, měli byste vědět, že je potřeba v průběhu let měnit místo výsevu, aby nedošlo k vyčerpání půdy. Na jednom místě je mějte maximálně pět let. Následující roky je zase pěstujte jinde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008