Praktické tipy pro výběr elektrokotle

 Dům 
11. května 2020 14:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hodí se do míst s nízkou tepelnou ztrátou Internet
Toužíte během celé zimy mít v bytě či rodinném domě příjemně teplo a zároveň mít účty za vytápění pod kontrolou? Pořiďte si moderní elektrokotel. Jaké parametry hrají při jeho výběru roli a jaké jsou jeho hlavní výhody?

V článku vám poradíme několik praktických tipů, díky kterým pro vás bude výběr elektrokotle hračkou.

Praktické tipy pro výběr elektrokotle

Na trhu jsou elektrokotle od velkého množství renomovaných výrobců, musíte se rozhodnout, o jaký typ kotle máte zájem. Elektrokotel může být přímotopný, anebo s akumulací. V případě přímotopného zařízení vodu, která je rozváděna do radiátoru nebo jiné topné soustavy, ohřívá výkonná topná spirála. Ve druhém případě je součástí kotle akumulační nádrž, ve které se voda shromažďuje a výhodou takového řešení je, že k ohřevu vody dochází jen v době nízkého tarifu. Stačí jen elektrokotel nastavit správně. Akumulační typ využívá nízkého tarifu a přímotopné modely elektrokotlů jsou levnější. Jsou zajímavým řešením v prostorech, kde budou čas od času plnit doplňkovou funkci. Ve skutečnosti je tak tomu v mnoha domácnostech, které kotel využívají v kombinaci s tepelným čerpadlem nebo topením v krbu.

Kdy se elektrokotel vyplatí

Hlavní výhody elektrokotlů jsou vysoká účinnost, možnost odběru elektřiny v nízkém tarifu a jednoduchost obsluhy. Ve špatně zateplených a energeticky náročných objektech mohou být provozní náklady vyšší. Elektrokotel je velmi vhodný do nízkoenergetických domů s kvalitním zateplením. Jak bude elektrokotel efektivní při vytápění, záleží na jeho tepelném výkonu. Existuje řada návodů, jak výkon kotle vypočítat, ale nelze na ně spoléhat. Vzhledem k vyšší investici je vhodné obrátit se na odborníka, ten vypočítá tepelné ztráty vašeho objektu a doporučí vám odpovídající výkon elektrokotle. Před instalací elektrokotle je vhodná návštěva elektrikáře, který vám zkontroluje kapacitu sítě a hodnotu elektrického jističe.

Výběru vhodného elektrokotle věnujte čas

Všechny rady, které jsme vám dali, směřují k tomu, abyste výběr elektrokotle neuspěchali. Pořizujete ho s cílem, aby vám vydržel a sloužil dlouhé roky. Nedává smysl kupovat dražší kotel s nadbytkem výkonu, stejně tak není rozumné investovat do kotle v nezateplených objektech. Elektrokotel dokáže být účinným producentem tepla, lze ho využít i pro ohřev vody. Jeho provoz je ekologicky i cenově úsporný. Vše záleží pouze na výběru. Dále čtěte: Pozor na mýty o vytápění, každý se může nachytat!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod