Jak psovi nebo kočce vytáhnout klíště, abyste svému zvířeti neublížili

 Mazlíčci 
11. května 2020 17:15 / Veronika Prášilová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Vytáhněte psům a kočkám klíště bez zbytečných vytáček JumpStory
Letošní sezona je vzhledem ke svému počasí předurčena k tomu, že se bude stejně jako vloni dařit klíšťatům. Právě teď je jedno z nejaktivnějších období, a proto je možné tyto roztoče stále častěji najít také v srsti vašeho čtyřnohého miláčka.

Ačkoliv je jasné, že jste jej ošetřili nějakým antiparazitním přípravkem, zřejmě se ani tak občasnému černému pasažérovi nevyhnete. Jak s klíšťaty co nejlépe zatočit, abyste svému psovi nebo kočce neublížili? Přinášíme pár užitečných rad.

Věnujte mu čas

Základem všeho je vašeho mazlíčka po každém pobytu venku důkladně zkontrolovat. Je jasné, že pokud je člen vaší domácnosti dlouhosrstý, může se snadno stát, že u něj klíště přehlédnete a objevíte jej až za nějakou dobu, kdy bude více napité. U krátkosrstých plemen je naopak poměrně snadné na roztoče narazit jednoduchým pročesáním prsty.

Mravenčí práce

Každá kontrola by měla být systematická a začít ideálně u hlavy, postupovat přes krk pod obojek, k ocasu a do okolí zadečku. Myslete také na to, že klíšťata přitahují skryté oblasti těla, takže například u psů se zaměřte na místa mezi jejich prsty, polštářky či v podpaží.

Pročesávat srst můžete buď jen prsty nebo kartáčem určeným na blechy. Pokud se hřeben zarazí o nezvyklou nerovnost, raději místo zkontrolujte, zda se jedná o klíště nebo pouze nějaký výrůstek kůže. Signálem pro to, že má vás pes přisáté klíště, může být také to, že ho místo svědí a snaží se na něm neustále škrábat. Po několika hodinách dokonce můžete na kůži objevit krvavé skvrny.

Táhli, až vytáhli

Pokud na klíště narazíte, nasaďte si ideálně jednorázové rukavice a s pomocí pinzety klíště uchopte za hlavičku co nejblíže ke kůži a pevným tahem jej opatrně vytáhněte. Dejte pozor, abyste klíště nezmáčkli nebo rovnou nerozmáčkli. V žádném případě se nesnažte s klíštětem otáčet nebo jej jinak likvidovat přímo na kůži zvířete. Před vytažením také na klíště neaplikujte olej ani krémy, jak se dříve často radilo.

Jako u lidí

Po vytažení místo desinfikujte a ještě jej pár dnů kontrolujte, zda není podrážděné či zarudlé. Mějte na paměti to, že i například u pejsků hrozí onemocnění boreliózou. Jestliže stále hledáte vhodný antiparazitní přípravek, přečtěte si, jaké máte možnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47