Kočka Sphynx šokuje vzhledem. Má ale velmi přátelskou a milující povahu

 Mazlíčci 
22. května 2020 13:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sphynx zaujme vzhledem i povahou Depositphotos
Ne každého zaujme kočka Sphynx vzhledem, protože je bez srsti a má vrásčitou kůži s jemným chmýřím. Má ale přátelskou a milující povahu, takže se s vámi bude ráda mazlit. Navíc nebudete mít po celém bytě chlupy!

Sphynx by mohla někoho možná svým vzhledem i vystrašit. Není se ale čeho bát, je to mazlivá kočka, která se hodí kvůli své povaze hlavně do rodin, kde jsou děti. Je to milující, přátelská a společenská kočka. Je vázaná na svou rodinu a chce s ní trávit čas.

Teplomilné plemeno

Ocení vyhřátý domov, protože kvůli absenci kožichu je to teplomilné plemeno. A pokud nemůžete domácí mazlíčky ani za nic přemluvit na oblečky, tak Sphynx to naopak ocení a bude vám ráda dělat přehlídku. Jen musíte dát pozor na to, jaké oblečení kočce dáváte. Ne všechno oblečení jí vyhovuje.

Kočce ani nevadí lidi a další zvířata v domácnosti. Brzy se s nimi skamarádí. Má hravou povahu. I když se kočka používá především proto, že nevyžaduje tolik péče jako pes, Sphynx si bude vyžadovat vaši pozornost. Pokud vůbec nemáte čas, nebude to pro vás vhodné plemeno.

Výhodou je, že plemeno nepelichá a nemusíte se starat o jeho srst ani řešit chlupy na každém kroku. Nepotřebujete žádné kartáče, protože česání nepřichází v úvahu. Jen je potřeba kočku jednou za čas vykoupat, aby byla čistá.

Náročná na péči

Dávejte si pozor, protože Sphynx má citlivou kůži, která je náročná na péči. Pokud o srst nebudete pečovat, může být mastná od potu. Když bude kočka běhat v létě venku, je potřeba ji natřít i opalovacím krémem, aby se nespálila. Čas ale bude většinou trávit uvnitř. Starat se musíte i o drápky a uši.

Kočka je navíc docela aktivní, takže musíte počítat s tím, že se nebude válet na gauči, ale bude se vám neustále věnovat. Sphynx nemá ráda samotu, proto bude trpět, pokud budete bývat často pryč. Mohlo by to vzbudit i některá onemocnění. I když je to zdravé plemeno, může mít srdeční nebo kožní problémy. Trpí také nemocemi chrupu, proto je péče o chrup důležitá.

Drahý "špás"

Je potřeba také udržovat kočce čistý záchod. Pokud se jí nebude líbit, klidně vám zanechá překvapení někde jinde. Pokud si myslíte, že je plemeno vhodné pro alergiky, není to pravda. Sice nemá srst, ale odumřelé kožní buňky mohou být pro alergiky stejně nepříjemné jako zvířecí chlupy. Nevýhodou je i to, že rasa nepatří mezi nejlevnější, protože není příliš rozšířená. Za pořízení tak můžete zaplatit klidně i 10 tisíc korun a víc. O komunikci s kočkou jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod