Vlaštovičníku je všude mnoho. Vyrobte si z něj mast, která vás zbaví bradavic i plísní

 Ostatní 
06. července 2020 08:46 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vlaštovičník není jen obyčejný plevel Depositphotos
Vlaštovičník roste snad všude, lidé na něj mohou narazit nejen v zahradách, ale i u sušších okrajích lesů, na rumištích, v křovinách, poblíž cest, plotů a zdí. Dnes lidé na vlaštovičník nahlížejí jako na plevel, ale ne vždy tomu tak bylo. Naši předkové vlaštovičník velmi uctívali, a to pro jeho léčivé účinky. Vyrobte si z něj mast a sami se o jeho schopnostech přesvědčíte.

Dříve byl vlaštovičník velmi oblíbenou léčivou bylinou. Lidé jej nazývali boží milostí, božím darem, božím listem, rostlinou Mariinou, zlatým kořenem či očním kořením. S jeho užíváním to nesmíte přehnat, ve velkých dávkách je totiž jedovatý.

Rostlina obsahuje přes 30 různých druhů alkaloidů (např. chelidonin, homochelidonin, protopin, allokryptopin, sanguinarin, chelerythrin, methoxychelidonin, berberin, oxychelidonin, spartein), dále pak obsahuje deriváty kyseliny kávové, silice, flavonoidy, aminy, enzymy, kyselinu chelidonovou, jablečnou, citronovou, jantarovou a nikotinovou. Bylina se vyznačuje lehce omamnou vůní a ostrou až palčivou chutí. Jedovaté účinky se snižují pečlivým usušením.

Mast pomůže na bradavice i plísně

Vlaštovičníková mast je vhodná na celou řadu potíží, je známá svými antibakteriálními a antimykotickými účinky, pomáhá při bolestech a chrání před infekcí. Používá se na lupénku, papilom, bradavice, kuří oka, kožní lišej, hypertrichózu, plísně nehtů, silné ochlupení, problematickou pleť a mnohé další problémy. Její příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná.

Mast se zpravidla připravuje vmícháváním velmi jemně namletých bylinných částí do masťového základu. Může se také použít tinktura, která se postupně za tepla přidává k masťovému základu (aby se odpařil líh). Jemnější části rostlin můžete vyluhovat přímo v roztaveném masťovém základu, jak je to obvyklé například u květu měsíčku, ze kterého se připravuje známá měsíčková mast.

Jako masťový základ můžete použít zvířecí tuk (např. vepřové sádlo), vazelínu, lanolin, kokosový olej nebo máslo (obyčejné, palmové, kakao, sheabutter atd.).

Konzistenci masti regulujte dle potřeby přidáním včelího vosku či roztavené pryskyřice, která je sama o sobě silně léčivá, zejména z některých stromů, například jedle. O dalších léčivých účincích vlaštovičníku jsme psali zde.

Co budete potřebovat

  • vlaštovičník
  • masťový základ

Postup

Vlaštovičníkovou mast můžete připravit různými způsoby, záleží na vás, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Se šťávou či tinkturou

V prvním případě budete potřebovat vlaštovičníkovou šťávu nebo tinkturu. Vámi vybraný masťový základ rozměkčíte (dáte na pár minut na topení nebo na slunce). Následně přimícháte šťávu či tinkturu v poměru 1 : 4, takže na 4 části základu použijete 1 část šťávy či tinktury (vhodné je použít váhu, aby byl poměr dodržen). Vše řádně promícháte.

S práškem

Ze sušených listů vlaštovičníku připravíte pomocí mlýnku prášek. 1 díl prášku smícháte s 4 díly masťového základu (např. 1 polévkovou lžíci prášku smícháte s 4 polévkovými lžícemi masťového základu).

Kosmetická mast

Kosmetická mast je obzvláště vhodná při kožních problémech, ale lze ji využít i na další potíže. Dvě polévkové lžíce sušeného vlaštovičníku zalijete 100 ml čistého alkoholu. Směs vaříte na malém ohni do doby, než se objem zmenší na polovinu. Následně scedíte a smícháte s masťovým základem.

Domácí mast uchovávejte v tmavém chladném prostředí. Pokud jste při přípravě použili zvířecí tuk, tak je lepší výrobek uchovávat v ledničce. Mast nanášejte na postižené místo několikrát v průběhu dne (klidně až 5krát).

Nálev na bradavice

Pokud vás trápí bradavice, můžete ještě vyzkoušet speciální nálev z čerstvého vlaštovičníku.

Co budete potřebovat

  • čerstvý vlaštovičník (asi 10 g)
  • 200 ml vinného octa

Postup

Zhruba 10 gramů čerstvě natrhané rostliny rozmačkejte a zalijte vinným octem. Nálev poté uložte na tmavé a chladnější místo. Nechte louhovat nejméně po dobu jednoho měsíce. Občas směs protřepejte. Po uplynutí měsíční lhůty vše přeceďte do čisté sklenice.

Nálev se používá při léčbě bradavic, které nálevem potírejte 2krát denně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve