Pěstování orchidejí není snadné. Dodržujte pár základních rad a jen vám pokvetou

 Dům 
20. července 2020 08:30 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rostliny nepotřebují vydatnou zálivku  Pixabay
Orchideje jsou velmi krásné a oblíbené květiny. Málokdo si někdy orchidej do domácnosti nepořídil. Potíž spočívá v tom, že její pěstování je poměrně náročné. Po chvíli vám mohou začít opadávat květy, schnout stonky či uhnívat kořeny. Jak se starat o orchidej, aby vám neuhynula, ale krásně kvetla?

Pokud chcete úspěšně pěstovat orchidej, musíte dodržovat několik pravidel. Vyberte pro ni vhodné místo, správně ji zalévejte a hnojte. Péči o orchideje byste neměli zanedbávat, jinak o ně brzy přijdete.

Stanoviště

Vhodné stanoviště je pro orchideje zcela zásadní. Pokud je umístíte někam, kde se jim nebude dařit, mohou vám uhynout. Květina potřebuje dostatek světla, ale přímé sluneční paprsky by jí mohly ublížit. Pokud máte pokoj orientovaný na východ, můžete ji dát na okenní parapet, protože se jí nejsilnější odpolední paprsky vyhnou.

Každý druh orchideje si vyžaduje trochu jiné umístění, takže je potřeba si o konkrétním typu několik informací dohledat. Teplomilným orchidejím se nejlépe daří v místnosti, kde je zhruba dvacet tři stupňů Celsia. Studenomilným orchidejím vyhovuje teplota okolo patnácti stupňů Celsia. Opět je důležité vědět, jaký druh květiny si kupujete.

Zálivka

Orchideje nezalévejte tak, jak jste zvyklí u ostatních kytek. Nepotřebují velké množností vody, protože v jejich přirozeném prostředí si zvykly na delší období sucha. Vodu vstřebávají svými kořeny a vystačí si s ní poměrně dlouho.

Orchidej položte do nádoby s vlažnou vodou. Nechte ji tam stát zhruba patnáct až dvacet minut. Během toho stihne nasát vody tolik, kolik potřebuje. Poté ji vytáhněte. Nesmíte ji tam nechat příliš dlouho, protože by její kořeny mohly uhnít. Ideálně k tomu používejte převařenou a vychladlou vodu nebo dešťovku. Tento proces zopakujte ve chvíli, kdy zjistíte, že květina celá vyschla a nemá vlhký substrát.

Vlhkost

Orchideje nepotřebují častou zálivku, ale prospívá jim vlhké prostředí. Položte vedle nich nádobu s vodou a stříkejte je pravidelně rozprašovačem. Pokud máte v dome či bytě velmi suchý vzduch, orchideje umístěte do koupelny. V páře z vany či sprchy se jim bude dařit.

Hnojivo

Pořiďte si speciální hnojivo na orchideje. Mělo by mít vysoký obsah dusíku. Pokud nenajdete na etiketě, jak hnojivo používat, hnojte rostlinu zhruba jednou týdně až do podzimu. Dále čtěte: Pokud chcete mít od jara až do zimy rozkvetlý balkon, sázejte rostliny podle ročního období.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008