Koupelna v ložnici má své klady, ale i zápory

 Dům 
08. ledna 2020 12:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mít vanu u postele se vždycky hodí Pixabay
Buďte moderní a dopřejte si koupelnu v ložnici, kterou má blízko postele stále více lidí. Má to své výhody, když můžete z vany skočit v županu rovnou do postele. Vše má ale i své mínusy.

Pokud dáte koupelnu s ložnicí dohromady, budete to mít blízko a nebudete muset jít přes chodbu, další pokoj nebo schodiště do koupelny. Navíc je to praktické, protože do koupelny chodíte často před spaním a také se do ní vrháte ihned po probuzení.

Lepší větrání

Jestli si rádi dopřáváte horkou vanu, občas to v koupelně vypadá jako v sauně, kde se přes páru ani nevidíte v zrcadle. Když koupelnu spojíte s ložnicí a utvoříte větší celek, potom lépe provětráte prostor, kde se koupete. Vlhkost se rozprostře do většího prostoru, než aby v malé koupelně vycházela malým větracím oknem, které někdy ani v koupelně nemusí být.

Vlhkost může být výhodou i nevýhodou. Plusem je v zimě, kdy se topí. Člověk v takovém období dýchá suchý vzduch, který dráždí sliznici. Vlhkost z koupelny způsobí vlhký vzduch, který je pro dýchání mnohem lepší. Tím pádem se vám bude i lépe spát.

Koupelna v ložnici je také v módě. Prosazují to architekti, kteří se snaží obytný prostor prosvětlit a odstranit co nejvíce bariér, kvůli kterým se člověk může cítit stísněně. Pokud k vám pak přijde návštěva, bude na novinku obdivně zírat.

Malá koupelna přímo v ložnici se hodí i v případě, že je vás v domácnosti více a koupelna v chodbě je často plná. Ve vaně v ložnici budete cítit více bezpečí a soukromí, takže se můžete uvolnit a nechat za sebou veškerou únavu a stres.

Rušivý element

I koupelna v ložnici má ale své nevýhody. Může to být rušivý element, pokud se protějšek snaží usnout. Zatímco vy si chcete užít tekoucí vody nebo si prostě jen umýt hlavu po náročném dni, partner může být vzteky bez sebe, že ho rušíte při spaní. Pomoct může zástěna.

Jednoduché není skloubit ani teplotu. V koupelně má každý rád teplo, aby si mohl užívat relax. Pro spánek ale není vhodné mít vyšší teplotu, naopak se hodí teplota kolem 20 stupňů Celsia. V koupelně by ale nebyla taková teplota vhodná a nejspíš by vám byla zima. Musíte tedy udělat kompromis.

Nepříjemný zápach

Pokud chcete mít koupelnu v ložnici, bude rozumné vynechat WC. Splachování totiž může být rušivým elementem, ještě více vám pak může lézt na nervy zápach, který se může z toalety linout. V takovém případě nakonec zhodnotíte, že je lepší nechat WC na jiném místě.

Vlhkost může být plus pro dobré dýchání, ale představuje také mínusy. Pokud nebudete dobře větrat, hrozí plísně v místě, kde spíte. Poškodit se může například i podlaha, pokud máte plovoucí podlahu, hrozí ohýbání. Poškodit se může i dřevěný nábytek, takže včas myslete na tyto nepříjemnosti.

Opatrně s elektronikou

Promyslet musíte i svítidla a elektronické vybavení poblíž vany, sprchového koutu nebo umyvadla. V koupelně je přece jen kolikrát mokro, takže by se lehce mohla elektronika poškodit, ale v horším případě hrozí i nebezpečí, zkrat nebo požár. O malé koupelně jsme psali zde.

Témata: koupelna, ložnice, relax,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47