Založte si vlastní čajovou zahrádku. Které bylinky by v ní určitě neměly chybět?

 Zahrada 
28. dubna 2019 16:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tyto bylinky si můžete snadno vypěstovat i doma Depositphotos
Milujete-li čaje z čerstvých bylin, pak není nic jednoduššího, než si založit vlastní čajovou zahrádku. Není to nic složitého.

Bylinné čaje jsou nejlepší a nejsilnější, pokud jsou připraveny z čerstvých rostlinek. Mátový osvěží, meduňkový uklidní, heřmánkový zase vyléčí. Bylinek můžete pěstovat mnohem více, navíc řadu z nich můžete použít také v kuchyni při vaření. A proto je nejlepší si založit domácí bylinkovou zahrádku. Jak na to?

Hodně světla 

Spousta rostlinek pochází ze Středomoří, takže určitě se poohlédněte po takovém místě, které poskytuje nejenom dostatek slunce. Platí totiž, že čím více budou mít sluníčka, tím budou bylinky voňavější. Zvolit můžete buď klasický záhon a nebo skalku, která pomůže šetřit místo. Odvrácená strana skalky zase bude vyhovovat těm rostlinkám, které upřednostňují spíše stinné místo.  

Voňavá zahrádka

Jaké bylinky pak na svou zahrádku zvolíte, je čistě na vás. Navíc, pokud budete některé z nich kombinovat, můžete si vytvořit vlastní čajovou směs. V tomto případě je ale lepší si nejprve o jednotlivých rostlinkách něco přečíst, protože některé druhy nesmějí kojící či těhotné ženy. K těm nejběžnějším a nejlahodnějším čajovým bylinám, s nimiž určitě neprohloupíte, patří:

Heřmánek

Pomůže při potížích s usínáním a s neklidem během spánku, ocení ho ale i lidé, které trápí časté záněty močových cest.

Máta peprná

Mátu oceníte nejenom při potížích s trávením, ale mátový čaj také pomáhá zklidnit a pročistit dutiny při nachlazení. Navíc si lístky čerstvé bylinky můžete dát v létě do vody a získáte tím osvěžující lahodný nápoj.

Citronová verbena

Listy této rostliny mají ostře citronovou vůni, která působí velmi osvěžujícím dojmem. Pokud listy přidáte do čaje, pomáhá s léčbou zažívacích potíží a nevolností. V létě pak tento čaj chutná skvěle, když je ledově vychlazený.

Měsíček

Z měsíčku se dělá vynikající hojivá mast, ale čaj z byliny pomáhá proti žaludečním a střevním katarům, při zánětech žlučníku a močového měchýře. Kromě toho jde o detoxikační bylinku, která pomáhá odvádět z těla jedovaté látky a čistit játra a žlučník.

Meduňka

Meduňkový čaj ocení lidé, kteří trpí spánkovými obtížemi nebo jsou ve stresu. Kromě toho meduňkový čaj pomáhá se zažíváním a působí proti virům, zejména typu herpes. Používá se i jako koření, přidává se do ovocných salátů a nápojů.

Levandule

Výtažky z levandule se přidávají do celé řady kosmetických produktů. Tato bylinka má totiž úžasně zklidňující účinky. A pokud si ji přidáte do čaje, pomůže vám proti  nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Dokáže odstranit nezastavitelnou třesavku, migrénu a hysterické stavy. Navíc levandule je jedna z bylin, která dokáže odpudit obtížný hmyz. Více na toto téma jsme psali zde.

Fenykl

Fenykl určitě ocení zejméma maminky malých dětí, kterým dokáže ulevit od bolavého bříška. Navíc jej samy mohou pít, jelikož podporuje laktaci. Fenyklový čaj mohou rovněž využít lidé, kteří mají pocuchané nervy, pomáhá s odkašláváním, snižuje cholesterol v krvi a má močopudný efekt. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve