Měnit povlečení jednou za měsíc je málo. V posteli pak spíte s tisíci roztočů

 Dům 
07. září 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čisté lůžkoviny jsou základem dobrého spánku Depositphotos
Každý se po náročném dni těší do postele, kde si odpočine a nabere energii. Člověk stráví třetinu života spánkem. Je proto důležité dbát na čistotu povlečení. Měnit ho jednou za měsíc je málo, vhodné je jednou za dva týdny.

Z průzkumu vyplývá, že Češi mění lůžkoviny průměrně jednou za měsíc. Jsou ale i případy, kdy lidé spí v jednom a tom samém povlečení i několik měsíců. Při spánku se přitom usazují v peřinách zbytky odumřelé kůže a pot, což pak dohromady tvoří vhodné prostředí pro bakterie a roztoče.

Tisíce roztočů

V jednom gramu prachu mohou být i tisíce roztočů, takže pokud je někdo alergický, není se čemu divit, že po zalehnutí do postele kýchá, kašle nebo se mu nedýchá nejlépe. Projevit se mohou i další alergie nebo kožní vyrážka a akné. Záleží také na ročním období. V létě se člověk více potí, takže by měl na výměnu ložního prádla více dbát. Přesto je dobré, když si každé dva týdny dáte nové povlečení, aby se vám spalo jako v bavlnce. Pokud budete měnit lůžkoviny každý týden, nic tím nepokazíte.

Pohodlný spánek v posteli ale nezaručí jen čisté a voňavé povlečení a prostěradlo. Potřeba je dbát také na polštáře a přikrývky. V ideálním případě je vyperte alespoň dvakrát do roka, v lepším případě jednou za čtvrt roku. Můžete je dát také do čistírny, kde je zbaví bakterií. Prodloužíte tím navíc jejich životnost.

Ručníky a osušky

Kromě ložního prádla ale musíte v domácnosti řešit i ručníky a osušky. Lidé vesměs ručníky používají týden. Dobu by ale měli zkrátit. Odumřelé kožní buňky se v nich totiž hromadí, a proto se v nich kvůli vlhkosti rozvíjí bakterie a plísně. A stejným ručníkem se potom utíráte dál, dokud ho nevyměníte. Nejlepší je prát je už po třech dnech.

Dva dny

Zapomínat nesmíte ani na kuchyňské utěrky. Po týdenním používání v nich může být mnohonásobně více bakterií než například na záchodě. Je tak dobré, když je použijete, necháte usušit a znovu je na nádobí vezmete maximálně druhý den. Třetí den už byste měli vzít do ruky novou utěrku, která zaručí nejen čisté nádobí, ale také utěrku bez bakterií. Jak vyčistit ucpaný odpad bez chemie, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod