Co je ještě potřeba udělat na zahradě v září

 Zahrada 
07. září 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I v září je práce na zahradě co dělat Depositphotos
Dny se začínají zkracovat, rána a večery jsou chladnější, každým dnem se začínají objevovat náznaky přicházejícího podzimu. Nečekaně vás mohou překvapit ranní mrazíky. Pokud tažní ptáci neodletí do teplých krajin do konce září, znamená to, že až do Vánoc počasí bude mírné.

Mnoho úrody můžete skladovat ve sklepě, proto tam nezapomeňte včas poklidit, vybílit i vysířit.

V září vysazujte cibuloviny a trvalky

I když v září počet kvetoucích trvalek a dřevin klesá, okrasná zahrada vám má stále co nabídnout. V září v okrasné zahradě vysazujte okrasné dřeviny, a to zejména jehličnanů a stále zelených listnáčů. Kromě okrasných dřevin vysazujte některé druhy trvalek a dvouletek. S výsadbou cibulovin je možné pokračovat až do října podle toho, o jaký druh cibulovin se jedná.

Na počátku září vysazujte dvouletky a od poloviny září trvalky kvetoucí od jara do léta. Září je obdobím výsadby cibulovin, jako jsou například hyacinty či tulipány. Pro narcisy je ideální výsadba v době, kdy je teplota nižší než 12 °C. Na konci měsíce uklízejte nemrazuvzdorné hlíznaté rostliny, tedy např. hlízy jiřinek, mečíků, tygřic, šťavelů a dosen. Cibule před uskladněním očistěte od půdy, nechejte usušit a uložte na chladné, tmavé, suché stanoviště bez mrazu.

Na záhon vysazujte růže. Mnohokvěté růže se zkracují na krátko. Před zimou musíte věnovat velkou péči jehličnanům, které vyžadují bohatou zálivku. Je nutné je už v září zalít, aby se voda dostala ke kořenům. Sklízejte jádroviny, peckoviny a vinnou révu. Září je obdobím sklizně jádrovin, peckovin, slivoní a vinné révy. Plody je třeba přebrat a uložit na suché, tmavé a chladné místo. V teplém září místnost nechejte větrat. Bohatou úrodu můžete zavařovat, sušit nebo zužitkovat na chutné koláče. Oblíbená je též výroba moštů a pálenky. Po sklizni prořezávejte stromy a kontrolujte napadení šarkou. Napadané ovocné dřeviny šarkou je třeba vykopat a spálit. 

Zeleninu sklízíme včas

V září je třeba sklidit na mráz citlivou zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, papriky a cuketu. Po sklizni záhony vyplejte a zbavte se sezonních rostlin. Záhony okopejte a pohnojte. Je třeba sklízet zeleninu, aby se její plody nezačaly znehodnocovat. Zejména červenou řepu, fazolové lusky, ředkvičky a některé druhy košťálovin. V září sklízejte bylinky – bazalky, saturejky, majoránky, libeček, kadeřavé petrželky. Pomalu vykopávejte brambory k zimnímu uskladnění. I když je počátek podzimu obdobím sklizně, ještě můžete vysadit a vysít. Vysévejte ředkvičku, zimní salát či česnek, který je nutné před výsadbou namořit. Od srpna do září sejte pro jarní sklizeň petržel kadeřavou, kořenovou, polníček a špenát.

Na podzim čistěte jezírka

Pokud si chcete ušetřit práci a zabránit tlení listů ve vodě, vyplatí se vám na jezírka rozprostřít ochrannou síť, která zabrání padání nečistot do vody. V nádrži pravidelně protrhávejte okysličující rostliny. Okolí nádrže zbavte plevelů. Září je vhodným obdobím pro realizaci nových vodních prvků. Dále čtěte: Na co nezapomenout v září na zahradě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008